Објављено од стране: Стеван Јурић | 20. јуна 2011.

Настасија Грујић – Цар Давид

Цар Давид

Давид  је по Светом писму био краљ Израела и Јудеје. По предању био је наследник првог краља Израела Саула и владао је од 1005. пне. до 965. пне. Ујединио је 12 израелских племена, а наследио га је син Соломон. Давид је такође познат као писац многих псалама.

Запамћен је као најправеднији од свих старих израелских краљева, као и велики војсковођа, музичар и песник. Бог је изабрао Давида и дао му обећање да се његова лоза неће прекинути. Јевреји верују да ће Месија, што значи „помазаник“ (онај који је изабран за краља и помазањем посвећен за ту службу), бити израван потомак Давидов. Хришћански свети списи, посебно Нови завет, указују да је Исус директни Давидов потомак. Давидова владавина и уопште постојање Давида се још не може доказати историјским или археолошким инструментима; најстарији писани документ о Давиду, такозвани натпис Тел Дана, потиче из 9. века пне. За јеврејску, хришћанску и исламску културу предање о Давиду има изузетну важност.

Млади Давид

Давид се родио у Витлејему као најмлађи син пастира Јесеја. Већ као дечака га је пророк и судија израелски Самуило на налог Божји помазао за краља. Давид је дошао на двор краља Саула који је био болестан (којег је Бог ради греха Саулових ударио злим духом), те би Давид свирао харфом (ударао у гусле) и олакшао Саулово стање (отерао духа). Постао је миљеник Саулов и носио његово оружје.

Давид и Голијат

У време владавине краља Саула Израелци су се бранили од војске Филистејаца. Давид, доносећи храну за своју старију браћу која су се борила на страни Саула, чуо је за Филистејског борца, дивовског Голијата. Голијат је изазивао Израелце да му покажу свог најбољег јунака како би видели ко је бољи у борби један на један односно чији је Бог јачи, израелски или филистејски. Уплашени Голијатове висине и снаге нико од Израелаца није хтео да пристане на двобој. Давид је, жудећи да брани име Божје, инсистирао браћи да би могао поразити Голијата. Када је Саул чуо за ово, иако неверујући, пустио је Давида да изврши своју намеру. Давид је поразио Голијата једним хицем из своје праћке погодивши га у чело. Омиљен међу Израелцима Давид је пошао Саулу носивши му главу Голијата на што га овај упита чији је син, а Давид му одврати „Ја сам син Јесеја из Витлејема“. Тиме ће почети и бројни сукоби између краља Саула и Давида као новог претендента на престо, до коначне Саулове погибије у борби с Филистејцима и Давидова доласка на власт.

Давид у прогнанству

На двору Сауловим Давид је брзо стекао Саулову љубомору, јер се у разним бојевима показао већим јунаком од њега. Саул је покушавао да га убије, али је Давиду успело бекство уз помоћ своје супруге Михале и њеног брата Јонатана, обоје Саулова деца.

Давид је са својим присталицама био у бекству док га је Саул са 3.000 изабраних војника гонио по земљи. Сакривши се једном од Саула у пећинама Енгадским Саул је ушао у пећину ради природне потребе, међутим Давид га је поштедео и одсекао само скут од његовог плашта, што Саул није приметио. Ово је Давид показао Саулу испред пећине као доказ своје лојалности. Дубоко дирнут Саул је пророковао Давиду да ће бити краљ Израелу после њега и добио Давидову заклетву, да ће поштедети Саулов дом.

После је Давид служио Филистејцима у борби против бедуинских разбојника. Кад су Филистејци кренули поново на Израел одрекли су се Давидове помоћи, јер му нису веровали. Давид је са своје стране по други пут поштедео Саула, пошто је тајно узео из Сауловог табора Саулово копље и крчаг, демонстрирајући тиме поново своју верност али и надмоћ над Саулом.

Давид као краљ

Саул је погинуо у борбама против Филистејаца. Са њим је страдао његов син и Давидов пријатељ Јонатан, за којег је Давид говорио да му је његова љубав вреднија од љубави жене. Пошто у дому Сауловом није било престонаследника, Давид је у Хеврону крунисан за краља Јудеје. Овим почиње подела Израела на северно царство Израел и јужно царство Јудеја, које ће се тек после Давида и сина му Соломона показати. Уз промишљену политику Давид је везао северно царство за себе и постао краљ Израела. Давидова држава се тиме састављала од Израела и Јудеје, обоје везане за једног краља. Давид је затим освојио град Јевус или Салим, то јест Јерусалим, на међи Израела и Јудеје. Јерусалим није припадао територији 12 израелских племена те је био део краљеве домене. Са учвршћивањем своје владавине Давид је пренео ковчег завета, највећу светињу израелских племена, у Јерусалим, који је тиме постао нови политички и религиозни центар Израелаца. Водио је успешне ратове и натурио суседним државама од Дамаска и Моава до Црвеног мора своју врховну власт. Филистејске градове међутим није успео да освоји.

За време војних похода против Амонаца Давид се заљубио у Витсајеву, супругу свог војсковође Урије Хетејина, и облегао је док је Урије водио ратове. Да би сакрио прељубу наредио је свом братанцу, војсковођи Јоаву, да у боју тајно убије Урију. Давид је затим оженио Витсавеју, која је после Михале, Авигеје и Ахиноаме и других жена била његова осма супруга. Пророк Натан је претио Давиду Божјом казном и прво дете Давида са Витсавејом је умрло. И поред тог греха Давид је остао изабраник Божји, али му није било допуштено да изгради храм Божји; овај је изградио тек други син Давида и Витсавеје, Соломон. Један други син Давидов, уствари његов љубимац Авесалом, је покушавао да свргне оца што му је замало и успело. Авесалома је убио Јоав супротно Давидовој наредби, што је Давида сломило. Пре своје смрти Давида су наговорили Витсавеја и Натан да престо остави Соломону и не старијем сину Адонији те је Соломон помазан за краља.

Advertisements

Responses

 1. Лепо написано, али је замерка као и другима: нема слика, икона, линкова, … да ли Ти је познато уметничко дело на које води доњи линк?

  Где се налази, ко је скулптор? Шта мислиш колико туриста сваке године дође да погледа ову фигуру?

 2. Та скулптура представља Давида, скулптор је Микеланђело Буонароти, налази се у „Galleria dell’Accademia“ у Фиренци. Посети је око милион туриста сваке године… А о тексту, не знам шта да кажем, ја сам о Давиду само знао да је убио Голијата и да је био цар… 😀

  • Ти знаш шта мораш да урадиш за „истиче се“ … Ако не знаш, питај оне који данас нису побегли са часа. А то значи све остале сем Тебе и Јелачића.

   • За Јелачића не знам, ал` ја нисам побегао са часа, ја сам на боловању… :O

 3. „Болест“ Те не оправдава и не ослобађа рада на блогу. Сутра ујутро је рок да прокоментаришеш све постављене чланке. Ако не – следи најмања оцена.

 4. Дај бре, овај рад ме нервира! Има да се чита библија цела, а нема илустрација. Ја сам навикао на сликовнице… Мада, признајем, да је сама то смишљала био бих заинтригиран и прочитао бих то. Ал’ овако, жао ми је, прочитао сам први одељак и остале наслове. И ви нама професоре нисте рекли да Давид уствари можда није ни постојао. -.-

 5. Ето, сад си сазнао. 🙂 „Давидова владавина и уопште постојање Давида се још не може доказати историјским или археолошким инструментима; “ То значи да немамо археолошки доказ (скулптура, биста, писани документ у виду повеље, … из времена Давида. Али не заборави да је Израел земља у којој се хиљадама година, па и данас, води рат, тако да је право чудо да је остало сачувано било шта што је старије од 100 година, а не нешто што је старо 3000 година, колико нас дели од цара Давида. Немамо ми археолошких доказа ни да постојала Косовска битка, па нико не доводи под знак питања њено постојање.

 6. „Историја је лаж у коју нико не сумња.“ Тако каже Наполеон, мој добар друг. Исти мали к’о ја. Ал’ паметан. 😀

 7. А што се тиче илустрација, слободно Ти, Стеване, убаци коју. Ја сам већ додао. Ево још једне: http://www.youtube.com/watch?v=_Z7AYjGnm1s

 8. ја заиста не знам шта има овде да се коментарише. copy/paste


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Категорије

%d bloggers like this: