Објављено од стране: Стеван Јурић | 20. јуна 2011.

Милан Шијаковић – Мојсије

МОЈСИЈЕ

Мојсије је био син Аврама и његове жене Јошебед. Као пророка га поштују у јудаизму, хришћанству и исламу. Он је такође писац Торе.

У време када се Мојсије родио фараон је од страха да се број Јевреја, који су тада били египатски робови, превише повећа, наредио да се сва новорођена јеврејска деца побију. Његова мајка је из љубави према њему направила корпу, ставила га у њу и пустила низ реку у нади да ће га сачекати лепша судбина. Дете је нашла фараонова ћерка која је била на реци са својом слушкињом и дала детету име Мојсије. Мојсијева старија сестра га је пратила и предложила принцези да нађе неку жену која би могла да доји дете док оно не порасте. И тако се Мојсије вратио својој мајци. Касније се вратио на фараонов двор.

Једном је Мојсије, док је још био на двору, видео неког Египћана како туче Јевреја убије га. Фараон му је запретио смрћу а Мојсије је побегао из земље. Док је тако лутао пустињом налетео је на бунар на ком су 7 ћерки свештеника Јитра покушавале да узму воде како би напојиле стоку. Он је отерао пастире који им нису дозвољавали и помогао им да напоје стадо. Касније се он оженио Сипром једном од тих 7 сестара. Једном док је чувао стадо видео је грм који је горе а није могао да изгори. Преко тог грма Бог му рече да треба да иде и ослободи Јевреје из Египта.

Када је Мојсије дошао пред фараона и рекао му Божију жељу он је одбио да пусти Јевреје из ропства. Тако је Мојсије пустио многе невоље на египатски народ. На крају највећа невоља је била да ће доћи анђео смрти и убити све синове првенце у Египту, укључујући и фараоновог сина. У међувремену је рекао Јеврејима да намажу врата овчијом крвљу како би дали знак да ту живе Јевреји. Следећег јутра сви египатски прворођени синови су били мртви, а фараон пусти Мојсија да поведе Јевреје из Египта.

Када су Јевреји дошли до Црвеног мора фараон их скоро сустиже, у жељи да се освети за оно што се десило његовом сину.

Тада Мојсије раздвоји море и Јевреји безбедно пређоше на другу страну мора. А када су Египћани кренули за њима море се затвори и потопи војску.

Када су изашли из Египта Јевреји направише златно теле и молише му се из захвалности за излазак из Египта. Тада се Мојсије попе на планину Синај и прими две плоче са десет Божијих заповести.  Мојсије тада начини Ковчег завета и стави заповести у њега. И од тада када год би стајали на неком месту подизали би шатор у ком би стајао ковчег и ту би се људи молили.

Advertisements

Responses

  1. Још да си поставио и линкове ка неким видео снимцима где се може видети Мојсије! Мојсије, прелазак преко Црвеног мора, Заповести на Синају – то су теме на које је снимљено на стотине филмова. Иначе, рад је добар.

  2. Прича коју сви знамо. Кратко и јасно! Свиђа ми се! 😀 Само, ја бих мало задржао на невољама које је Мојсије, тачније Бог, пустио на Египат. Мало екстремних описа, фантастично научних, и тако. 😀

  3. А неки видео да додаш? Попут овог: http://www.youtube.com/watch?v=sD3zBFDpq6E

  4. Или овај: http://www.youtube.com/watch?v=6vxnApK4O48

  5. http://www.youtube.com/watch?v=tydEwNEmmKU&feature=related ипак мислим да су старији филмови представљени оригиналније(не мислим ту на комјутерске додатке попут подизања воде у овом примеру него на


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Категорије

%d bloggers like this: