Објављено од стране: Стеван Јурић | 20. јуна 2011.

Катарина Прерадов – Пророци

Пророци

 

Пророчки покрет у Старом завету одиграо је, несумњиво, велику и веома важну улогу али, треба знати да је библијски појам пророк био много шири него што ми то данас мислимо. Према библијским схватањима, пророк није био човек који је видео искључиво будућност и на основу тога предсказивао догађаје који ће се одиграти.

Он је био, истовремено, и човек кога је сам Бог одабрао да у његово име преноси поруку и чува веру.

Бог се преко пророчких уста обраћао људима са Својим „Ја Јесам“. Они су опомињали цареве и народ да се поправе и покају за своје грехе, и говорили им каква ће их казна стићи ако их не послушају. Нису се бојали да кажу истину у очи и самим злим царевима, као и другим људима и због тога су често страдали, били гоњени, мучени и убијани. Сви су се они трудили да олакшају народу живот под многим недаћама, тешећи га, одржавајући у њему веру у долазак Спаситеља света. То су били мудраци, народни учитељи, како би данас рекли – друштвени и политички радници.

Пророци су истицали етичке вредности религије, а чија суштина је у томе да људи буду у души праведни.

Имена неких од најпознатијих пророка су: Исаија, Језекиљ, Илија, Јеремија, Данило. А највећи од свих пророка био је Исус из Назарета, Син Божји.

Нови завет представља хронологију догађаја које су старозаветни пророци вековима унапред најавили у Старом завету. Хришћани верују да Исусово учење изложено у Новом завету представља испуњење Старог завета. То веровање темеље на Исусовим речима: „Не мислите да сам ја дошао да покварим закон или пророке: нисам дошао да покварим, него да испуним.“

Advertisements

Responses

  1. Одличан рад. Објашњено је каква је улога пророка, споменути најважнији, а дати и линкови ка изворима за оне који желе да сазнају више.

  2. „То су били мудраци, народни учитељи, како би данас рекли – друштвени и политички радници.“ НИКАКО! Погрешна информација! По овоме што пише овде, они су били хероји. Не мора сваки херој носити мач 😛 Ал’ данашњи политички и друштвени(мало мање) радници су чисти профитери. Погрешно поређење.

    • A што их поредиш са данашњим политичарима? Упореди их са Пупином (пронађи какав је био његов ангажман у току Првог светског рата), Јосифом Рајачићем, Николајем Велимировићем, Матејом Ненадовићем, Хаџи-Рувимом, … Да, они су били хероји, али не заборави да је првенствена њихова улога била снажење вере у изабраном народу у рођење Спаситеља.

  3. „Не мора сваки херој носити мач“. Ово је веома лепо речено.

  4. А зашто уопште је Бог морао да се обраћа људима преко својих пророка када је знао и сам да му можда не би поверовали ни када би се лично Он појавио?

    • Из два разлога: Прво, што је толико заволео људски род, да је користио све начине, па и обраћање преко пророка, да доведе људе у познање истине; друго, зато јер су пророци често својом проповеђу имали успеха, то јест успели су да сачувају веру у Бога, наду у долазак Спаситеља, да пробуде покајање, итд.


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Категорије

%d bloggers like this: