Објављено од стране: Стеван Јурић | 19. јуна 2011.

Јасмина Бачлић – Књига о Јову

Књига  о Јову

„Књига о Јову“  је 18. по реду књига у Библији, а уједно и једна од  најстаријих књига  надахнутих Писама.  Књигу је  довршио Мојсије нешто након Јовове смрти. Ова књига говори о човековој верности Богу, чак и кад је у питању његов живот.

Јов је живео у земљи Узу, смештеној у северној Арабији, близу земље коју су  запосели  Едомејци  и источно од земље обећане Абрахамовом потомству.

То је било у време када ‘ није било на земљи таквог као што је он’ , био је беспрекоран и праведан. (  И рече Господ Сотони: „Јеси ли видео слугу мог Јова?  Нема онаквог човека на земљи, доброг и праведног , који се боји Бога и уклања се ода зла“ ).  Ова књига уствари, одговара на питање зашто Бог допушта патњу. Сатана је тврдио пред Богом и анђелима да човек под притисцима патњи и проблема неће остати веран Богу и да ће га се одрећи. Хтео је то да докаже Јову али није успео. Јов се највише памти по својој упорности и истрајности и показао је да несавршен човек може остати веран Богу увек. Књига такође доказује да Бог није узрок патњи , болести и смрти, док многи не мисле тако и многе религије уче своје вернике да је Бог узрок зла. Књига објашњава и велича Божја стваралачка дела, Његову правду, љубазну доброходност и милосрђе.

Јов

( „Гле, Бог је силан али никога не одбацује, силан је снагом срчаном. Не да живети безбожнику, а невољницима чини правду. Не одвраћа од праведника очију својих, него још с царевима на престо посађује их на век, те се узвишују“).

Јовово страдање

„Књига о Јову“ релативизује питање праведности, заправо, отвара оно вечито питање – због чега праведник трпи, ако није згрешио? Може ли се дати другачији одговор него да је Бог, као извор и мерило праведности, одговоран за све патње и страдања?  Ако је Бог мерило праведности и њен извор зар није потпуно позван и да одговара за кажњавање праведних?

Јов је пре више хиљада година поставио питање за чијим одговором још увек трагамо. Бројна су питања, али су малобројни они који питају. Умногоме фрустрирано човечанство, навикнуто на форму заповести, још увек чека да смогне снаге и да, попут старозаветног Јова, постави питање.

Advertisements

Responses

 1. Јасмина, рад је одличан. Претпостављам да си од извора највише користила интернет. Успела си да издвојиш оно најважније у Књизи о Јову – питање које писац ставља пред читаоце: Зашто страдања и патње у свету?

 2. Па Бог јесте праведан,Он је дозволио икушења јер нам је дао слободну вољу (још од Адама и Еве).Ми се сами својим греховима удаљавамо од Бога и тиме долазимо у зла искушења, Бог не мисли на зло јер ми је циљ да сви дођу у Његово царство…
  Јов је пример старозаветног праведника,па да би Бог показао и доказао да има највернијег слугу (а знајући да се неће одрећи Бога, јер Бог све зна) допушта искушења,а Јов исповеда Христа: “ Господ дао,Господ узео,го сам дошао из мајчине уробе, го ћу се и вратити.“ И тиме Јов представља ослонац, про искушењима,трпљење и утеху…а тим својим срадањем он на неки начин слика и Христа јер је и он стрдао без неких својих,личних грехова.

 3. Јако ме подсећа на Америчке филмове. Људи који су захвални Богу док им пружа срећу, а пљују Га кад је лоше. Или, људи који верују да су заслужни за све што су стекли, а кад им се деси нешто лоше, окриве Бога. Али, то је контраст Јову. Он је био луд. 😀 И ето, ја искоментарисао све, сем Миличиног рада. Не могу тај, опростите ми. Сморио сам ионако. А и коментарисао сам ради реда, да не кажете да НЕЋУ, или да сам БЕЗОБРАЗАН, или да ПРАВИМ БУДАЛУ ОД ВАС И ОСТАЛИХ КОЈИ СУ РАДИЛИ ЗАВРШНИ. И да, нисам САМО коментарисао, већину сам прочитао до краја. Ето тако…… Заврших.
  Peace & Out

  • Зашто бих рекао да си безобразан? Да ли ћеш коментарисати или не – Твоја је ствар. Као што је Твоја ствар хоћеш ли ишта учити из верске наставе или ћеш спавати на часовима. Ако си коментарисао реда ради – боље да и ниси.
   Коментари су Ти на месту, уствари одлични, зато нећу брисати чак ни овај последњи.

   • Хвала. 😀 Немојте тако, било је овде занимљивих ствари, професоре.


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Категорије

%d bloggers like this: