Објављено од стране: Стеван Јурић | 19. јуна 2011.

Станко Ћућуз – Аврамова вера

Аврам 

Аврам је био богат човек, имао је много стоке, сребра и злата, али није имао деце.

Бог је изабрао њега да сачува истиниту веру, кроз његово потомство, за цело човечанство. Бог се јавио Авраму и рекао да оде у земљу коју му он покаже и да ће направити од њега велики народ и да ће се у његовом потомству, временом родити Спаситељ света. И он га је послушао.

Једног врелог дана Авраму се јавио Бог у виду три трговца и саопштио му да ће кроз годину дана његова жена Сара имати сина.

Одлазећи од Аврама, Бог му је открио, да ће Он истребити суседне градове Содом и Гомор, јер су то најнечаснији градови на земљи. У Содому је живео сестрић Аврамов, праведни Лот. Тада је Аврам почео да га моли да помилује те градове ако нађе педесет праведника, а касније десет. Бог је пристао да их помилује ако нађе десет праведника. Али у тим градовима није било ни десет праведних људи. Два Анђела су спасили праведног Лота са његовом породицом из града. Они су им рекли да беже и да се не окрећу назад. Тада је  Господ на Содом и Гомор пролио кишу од сумпора и ватре и истребио је те градове и све људе у њима.

Годину дана после јављања Бога Авраму у виду тројице путника, испунило се предсказање Господа: Авраму и Сари родио се син, ког су они назвали Исак. Аврам је тада имао сто година, а Сара деведесет. Они су веома волели свог јединца сина.

Бог се јавио Авраму и рекао му да узме сина јединца и принесе њега на жртву. Аврам је то урадио без поговора. Њему је било веома жао свог јединца сина, којег је волео више, него самог себе. Али Бога је он волео више од свега и веровао је Њему савршено, и знао је, да Бог никада и ништа лоше не жели. Он је већ принео нож, да би заклао својег сина. Али анђео га је са неба позвао и рекао да не подиже руку  на дете и не чини над њим ништа. Јер је тада знао, да се боји Бога, јер није пожалио јединца својега  ради Њега.

За такву веру, љубав и послушање Бог је благословио Аврама и обећао, да ће имати потомства тако много, као звезда на небу и као зрна песка на обали мора.

Advertisements

Responses

 1. Станко, Ти си изабрао тему „Аврамова вера“, а написао кратку Аврамову биографију. Требао си да се усредсредиш само на питање квалитета Аврамове вере, на проблем, одговор на питање зашто Аврам безрезервно приступа испуњавању Божије наредбе да иде да принесе Исака на жртву.
  Зашто то ниси урадио? Једино објашњење може бити да си намерно оставио простор онима који нису доставили радове да се искупе тако што ће они то објаснити у коментарима испод. 🙂
  П. С. Око линкова си се баш потрудио: прекопирао оне које сам ја поставио у лекцији. Само, нажалост, изгледа да су „мртви“.

 2. Аврам безрезервно приступа испуњавању Божије наредбе или зато што верује да ће Бог спасити његовог сина, или зато што верује да ће му син смрт смрћу победити и васкрснути из мртвих. 🙂

  • Да, јер верује да Бог може и из мртвих васкрсавати, и да ће му васкрснути Исака. Ту је кључ.

 3. Бог му га је дао,Он му га може и узети,мени више изгледа овако.

  • Тако изгледа на први поглед. Али, ако је Аврам пристао да иде да жртвује сина само зато што је свестан да му је Бог дао сина и да му га Бог може узети, онда је Аврам један безосећајни отац који се уствари више боји Бога него што воли свога сина. Прави отац би, чак и по цену рата са Богом, живот дао спаси сина. Апостол Павле објашњава у Посланици Јеврејима, 11, 19. „Јер је разумио да је Бог кадар и из мртвих васкрсавати; зато га и доби као праслику.“


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Категорије

%d bloggers like this: