Објављено од стране: Стеван Јурић | 13. јуна 2011.

Завршни рад за други разред

Дошло је време је за проверу знања неопходну за закључивање оцене за крај другог разреда. Ево списка тема – има једна више него што је вас у одељењу. Изаберите једну, напишите кратак есеј (најмање 20 редова) и пошаљите ми имејлом, а ја ћу поставити на блог. Када изаберете тему, оставите коментар у коме ћете рећи коју сте тему узели, да би остали знали коју су теме преостале. Значи, одабир тема функционисаће по принципу „Ко пре девојци …“. Рок за слање радова је недеља 19. јун 2011. до поноћи. Уз текст можете послати (пожељно је) и неку слику, линк, или било шта друго што може да побољша рад. На последњем часу, у среду 22. јуна ћемо прокоментарисати радове и закључити оцене.

Без овог рада нема веће оцене од „задовољава“. 🙂

Дакле, ево тема:

1.  Пета заповест

2.  Аврамова вера

3.  Цар Давид

4.  Шеста заповест

5.  Пророци у Старом завету

6.  Песма над песмама

7. Четврта заповест

8.  Књига о Јову

9.  Цар Соломон

10.  Судије у Старом завету

11.  Мојсије

12.  Праобрази или праслике у Старом завету

13.  Седма заповест

14.  Света браћа Ћирило и Методије

15.  Осма заповест

Ако нешто није јасно у вези задатих тема, питајте. Ако немате текст Светог писма Старог завета, користите  претраживач који се налази ОВДЕ.

Advertisements

Responses

 1. Ја ћу Цара Соломона..:)

 2. Аврамова вера

 3. Мојсије

 4. Четврта Божја заповест

 5. Осма заповест

 6. ај као 6. заповест или Ћирило и Методије мада се не сећам када смо њих радили… 🙂

  • То што се Ти не сећаш не значи да нисмо радили. 🙂 Бирај, не могу ја да погађам шта ћеш од те две теме.

   • Јел господин Новаковић одабрао тему? Избор се сужава.

   • ма Ћирила ћу…

 7. 8 zapovest

 8. Ја ћу Књигу о Јову 🙂

 9. Настасија и Јасмина би се могли и пријавити тј. регистровати на блогу, да не морам да сваки пут одобравам њихове коментаре. 🙂

 10. Пророци у Старом завету

 11. Ја ћу 7. заповест.

 12. Pesma nad pesmama.

  • Исправка 🙂
   Песма над песмама.

   • Волим кад се сами исправљате. 🙂

 13. Posto vidim da niko nije napisao Cara Davida, ja cu napisati i poslati sa zakasnjenjem. Pa ako vi hocete uvazite. 🙂 I ne mogu da se registrujem, nemam kolacica. 🙂

 14. Шеста заповест
  Ово је најважнија Божија заповест која наглашава светост и цену људскога живота. Ако је живот потекао од Бога , једино Бог има право да га одузме. Сваки грешни поступак који води скраћивању сопственог или туђег живота представља прекршај шесте заповести. Ова заповест забрањује убиство , али и самоубиство. Она указује на чињеницу да постоји грех којим људи нагло или постепено прекраћују себи или другима земаљско постојање.

  Уништавање наших моралних , душевних и телесних способности је нека врста самоубиства. Зато морамо да се брижљиво старамо о својој исхрани , умном и телесном раду и одмору, без обзира какве нас муке и недаће задесиле. Библија је препуна различитих поука о умерености. Прекршај ове заповести је и немарност према насушним потребама наших ближњих који пате. Себичност је велики грех, док су несебичност и дарежљивост божанске особине.

  Господ Исус наглашава да грех почиње у срцу. Спољашња манифестација онога што се родило у људском срцу биће видљиви акт убиства. Мржња је исто тако разарајућа као и убиство. Свет је данас препун мржње и убијања. На жалост, многи који кажу да верују у Бога чине грех мржње и убиства. Имајући на уму ту велику библијску истину, морамо схватити да реформа људскога карактера почиње реформом срца , а не променом спољашњости.

  Насупрот мржњи , постоји вечна Божија љубав. Ко има љубави тај сигурно неће убијати ни себе ни друге.

  Зато треба да волимо себе и да чувамо наша тела , јер наша тела су станови за душу коју нам је Бог дао. Никада не смемо да одустанемо од живота и ако поклекнемо и пожелимо да живот нам се заврши притиснути разним мукама , ипак треба да скупимо снагу и са вером у Бога да наставимо даље, јер Он никада неће да дозволи да нам се деси ништа страшно и лоше ако искреног и детињег срца верујемо у Његову помоћ и несебичну заштиту. И треба још и да знамо да ће нам Он опростити слабост нашу јер зна да наша тела нису савршена да нас киње и тиште разне жеље и страсти и муке, да нас ђаво „боцка својим трозупцем“ стално и да нас тера да чинимо свакакве лудости а које су против Бога, чак и пре него починимо неку лудост Он ће нам опростити јер је Његова љубав безгранична као и милост Његова…


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

Категорије

%d bloggers like this: