Објављено од стране: Стеван Јурић | 15. новембра 2010.

Потоп

У среду смо имали следећи договор: Ја вас пуштам са часа да гледате утакмицу, а ви ћете лекцију добити на блогу. Међутим, да бисмо могли да је тако обрадимо, ви морате да ми дате одговор где смо стали са тумачењем Старог завета. Изволите.

Advertisements

Responses

 1. колико се ја сећам, рекли сте да ћемо радити потоп и нојеву барку на блогу…

 2. Последње смо радили Каина и Авеља колико се ја сећам.

 3. Мислим да смо последње радили Каина и Авеља.

 4. Ево приче о Потопу. Прочитајте, коментаришите, питајте, а и ја ћу.
  Потоп
  (Пост. 6,5 – 8,22)
  6: 6-8 И видевши Господ Бог да се умножила злоба људска на земљи и да сваки у свом срцу ревносно помишља на зло у све дане, … рече Бог: истребићу човека којег створих са лица земље….
  6: 9-11 Али Ноје нађе милост пред Господом. Ово је живљење Нојево: Ноје беше човек праведан и савршен у своме нараштају, и Ноје yгoдu Богу. И роди Ноје три сина, Сима, Хама и Јафета.
  6: 12-14 А земља се поквари пред Богом, и напуни се земља безакоња. И погледа Бог на земљу, u она беше покварена, јер свако тело поквари свој пут на земљи. И рече Бог Ноју: крај свакоме човеку дође пред Мене, јер напунише земљу безакоњем и ево хоћу да их затрем на земљи.
  6: 15-17 Начини себи ковчег од дрвета гофера, и начини преграде у ковчегу, и затопи га смолом изнутра и споља. И начини гa овако: у дужину нека буде триста лаката, у ширину педесет лаката, а у висину тридесет лаката. Пусти доста светлости у ковчег, и кров му сведи одозго од лакта; и постави ковчегу врата са стране, и начини ia на три спрата: доњи, средњи и горњи.
  6:18-19 Ево, пустићу потоп на земљу да истребим свако тело под небом у којем је дах живота, и што је год на земљи погинуће. Али ћу с тобом начинити завет мој и ти ћеш ући у ковчег, и синови твоји и жена твоја, и жене синова твојих с тобом.
  6: 20-23 И од свега живог, од сваког тела, узећеш у ковчег по двоје, да сачуваш у животу са собом, мушко и женско нека буде. …
  7: 13 И рече Господ Бог Ноју: Уђи у ковчег ти и сав дом твој, јер те видех праведног пред Собом у овом нараштају. Узми са собом од свих животиња чистих по седморо, све мужјака и женку његову, а од животиња нечистих по двоје, мужјака и женку његову. Такође и од птица небеских по седам, мужјака и женку његову, да им се сачува семе на земљи.
  7: 49 Кад прође седам дана, пустићу дажд на земљу шоком четрдесет дана и ноћи и истребићу са земље свако тело живо које сам створио. И Ноје учини све што му заповеди Господ. А Ноју беше шест стотина година кад дође потоп на земљу. И уђе Ноје у ковчег u синови његови и жена његова и жене синова његових с њим ради потопа.
  7:10 А кад је прошло седам дана, дође потоп на земљу.
  7:11-17 Кад је Ноју било шест стотина година, те године другога месеца седамнаестог дана тога месеца, тај дан развалише се сви извори великога бездана и отворише се уставе небеске. И удари дажд на земљу за четрдесет дана и четрдесет ноћи. Тај дан уђе у ковчег Ноје и Сим и Хам и Јафет, синови Нојеви, и жена Нојева, и три жене синова његових с њима. Они, и свакојаке звери по врстама својим, и свакојака стока по врстама својим, … И 6u потоп на земљи за четрдесет дана…
  7: 17-24 …И вода се умножи и узе ковчег и подиже дa од земље. И навали вода, и умножи се веома на земљи, и ковчег стаде пловити водом.
  8:13 А Бог се опомену Ноја и свих звери и све стоке што беху с њим у ковчегу; и посла Бог ветар на земљу да сузбије воду. И затворише се извори бездану и уставе небеске, и дажд с неба престаде. И стаде вода опадати на земљи, и једнако опадаше после сто педесет дана…
  8: 3… те се заустави ковчег седмога месеца двадесет седмога дана на планини Арарату.
  8: 45 И вода је све више опадала до десетога месеца, и првога дана десетога месеца показаше се врхови брда.
  8: 6-7 А после четрдесет дана отвори Ноје прозор на ковчегу који беше начинио и пусти гаврана који једнако одлеташе и долеташе докле не пресахну вода на земљи.
  8: 8-14 А затим пусти и голубицу да би видео да ли је опала вода са земље. А голубица не нашавши где би стала ногом својом врати се к њему у ковчег, јер још беше вода по свој земљи; и Ноје пруживши руку ухвати је и узе к себи у ковчег. И почека још седам дана, па опет испусти голубицу из ковчега. И пред вече врати се њему голубица, и гле, у кљуну јој лист маслинов, који беше откинула. Тако позна Ноје дa је опала вода са земље. Али почека још седам дана па опет испусти голубицу, али она му се више не врати. Шест стотина прве године Нојевог века први дан првога месеца усахну вода на земљи; и Ноје откри кров на ковчегу, и угледа земљу суву. А другога месеца двадесет седмог дана беше сва земља сува.
  8:15-19 Тада рече Бог Ноју говорећи: Изађи из ковчега ти и жена твоја и синови твоји и жене синова твојих с тобом; све звери што су с тобом од свакога тела, птице и стоку и све што гмиже по земљи изведи са собом, нека се разиђу по земљи, и нека се плоде и множе на земљи. И изиђе Ноје и синови његови, и жена његова и жене синова његових с њим. Све звери, све ситне животиње, све птице и све што се миче по земљи по својим врстама и изађоше из ковчега.
  8: 20-22 И начини Ноје жртвеник Господу, и узе од сваке чисте стоке и од свих птица чистих, и принесе на жртвенику жртве паљенице. И Господ омириса мирис угодни, и рече у срцу Своме: нећу више проклињати земљу због људи, што је мисао срца човечијег зла од малена, нити ћу више убијати све што живи, као што учини.

 5. Питања: Где живи Ноје? Да ли је потоп био на целој планети? Од чега је потоп могао настати? Где је тај Арарат? Да ли су вам позната имена Нојевих синова?

 6. -Потоп је био на целој планети.
  -Могао је настати од киша.
  -Арарат – североисточна Турска.
  -Синови: Сем, Хам и Јафет – три различите расе.
  -Не бих знао рећи где је Ноје живео

  • 1. Да ли је било потребно да потоп захвати целу планету ако су људи живели тамо где је колевка цивилизације – у Месопотамији?
   2. А да ли је још нешто могло бити узрок потопа, осим кише? Погледај шта каже Милица Вуковић.
   3. Тачан одговор (препоручићу Те професорици географије да добијеш плус)
   4. А тражићу од исте професорице да добијеш кеца због неповезивања градива.
   5. Милица каже да је живео у кући. 🙂

 7. Одговор на пето питање:
  Сим, Хам и Јафет, бејаше Нојеви синови, од дана кад их жена Нојева избаци из утробе своје, па до трена док их смрт не растави!

  Одговор на друго питање:
  „Ево, пустићу потоп на земљу да истребим свако тело под небом у којем је дах живота, и што је год на земљи погинуће.“

  Одговор на треће питање:
  Најлакше је замислити, и најлогичније је да су потопи од киша настали, али то је класика… Можда Бог зари свој мач у дубине океана и извадивши га, узбурка се море, и ниво воде као сам од себе поче нелогично да нараста, као да долази из Земљине коре… А можда, опет, потоп не треба превише буквално схватити. Каже се да су таласи избацили ковчег у море тако да је могуће да се догодио само неки огроман цунами који је прегазио све пред и под собом, а ковчег избацио ко зна где док га струје нису вратиле до копна…

  Одговор на четврто питање:
  Станко рече, Источна Турска, ја му поверовах

  Одговор на прво питање:
  Не могу да нађем, али вероватно недалеко од планина у Турској . . . 😀

  • Имењаче, обавезно да пишеш научно фантастичне романе (иако је та књижевна врста нелогична; ако је научно није фантастично), пошто Ти изгледа иде од руке. 🙂 Мач Божији, дубине океана, заривање, … Ја бих се пре определио за цунами, или неку другу природну силу коју је Бог установио на планети.

   Препоручићу Те професорици географије за 1 +, пошто Ти није јасно да је Месопотамија јужно од Арарата.

   • Окрутни сте! А и не морате ми писате „ти,те“ и остало великим словима, то само кад хоћете да се улизујете неком, или ако се са поштовањем обраћате свом саговорнику, а ја поштовање нит тражим нит нечим заслужујем… Немојте, срамим се…

 8. Додатак:

  Сам(Сем, Сим), смучило му се да једе исту храну сваки дан па је од муке пожутео и сам је своје очи рукама терао у назад нервирајући се сваког јутра кад би се сетио шта ће јести… Хаму је био клаустрофобичан и није могао дуго бити затворен па га Сунце испекло, те је гадно поцрнео, док је Јафет остао релативно нормалан поред своја два луда брата…

 9. Додатак:

  Сам(Сем, Сим), смучило му се да једе исту храну сваки дан па је од муке пожутео и сам је своје очи рукама терао у назад нервирајући се сваког јутра кад би се сетио шта ће јести… Хам је био клаустрофобичан и није могао дуго бити затворен па га Сунце испекло, те је гадно поцрнео, док је Јафет остао релативно нормалан поред своја два луда брата…

  • А, сад сам схватио! То Ти објашњаваш како су настали црнци! Значи, Сим тј. Сем је поцрнео на палуби Нојеве барке? Милица је ишла на „Мирно море“, баш ме чуди како то њој није пало на памет.

   • А разумем ја да Сунца баш и није било ту, али као што сте рекли, да је научно не би било фантастично 😀

   • И Хам је ваљда поцрнео, а Сем је прешао у монголоиде

  • Ја би опцију LIKE вамо, јако ми се свиђа Стевина теорија… 😀

 10. Е вако…
  Потоп није морао бити на целој планети, јер су тада људи живели само на том делу Земље, могао је настати од киша као што је Др. Мр. Станко рекао… А могао је настати и топљењем снега са полова услед „глобалног загревања“ 😛
  Арарат се налази у Туркменистану…
  Синови су се звали Сим, Хам и Јафет и да нисам прочитао овај текст горе не бих ни знао…
  Ноје је живео у кући… 😛

  • Могуће да је и глобално загревање утицало на појаву потопа. Који се наш научник бавио питањем загревања Земље? Јеси ли Ти повезао имена Нојевих синова са нечим што сте учили из географије?

 11. ја сам дошао до закључка да је Ноје живео у некој равници јер је био први пољопривредник (тако кажу)…

  потоп је можда настао услед огромног цунамиа 🙂

  • Да, познато је да се људи који живе на планинама не баве пољопривредом. Они једу дрва и камење. 🙂 Шалим се, изгледа да мапи света морамо да погледамо где је Арарат а где Месопотамија. http://www.noahsarksearch.com/UrartuAndMountAraratMap1.jpg
   Што се тиче цунамија, имамо исто мишљење.

 12. Овако, Ноје је живео негде у Малој Азији, бар ја мислим, пошто су на том простору Тигар и Еуфрат па предпостављам да Ноје није био јако далеко одатле…
  Потоп је настао од киша, бар моје мишљење…
  Сем, Хам и Јафет су синови…
  Арарат ћу се сложити са Станком ѕа Турску…
  А потоп, може бити на целој планети, али могуће је да је био само на том малом делу, пошто у то време то је ѕа човека био свет…

  • Одлично запажање: Близу Тигра и Еуфрата, близу Арарата, али не мора значити да је то Мала Азија. Зашто не Месопотамија? Да ли су Ти познати називи семити, семитизам, антисемитизам, хамити, …? Зато тражим имена синова Нојевих.
   Да, свет је за ондашње људе био простор који су познавали. Тако је било донедавно. Јеси ли читао роман „Доживљаји Николетине Бурсаћа“? Има једна прича када Николетина долази из партизана кући па каже мајци да је комесар рекао да нема Бога. А мајка га пита: „Како нема Бога? Ко онда грми са неба?“ Па пошто Николетина нема одговор, јер комесар то није објаснио, мајка продужава: „кад Он загрми, чују га све земље од Босне до Лике!“ То је за њу цео свет, иако се Босна и Лика граниче.
   Исти случај је са нашим писцем, Мојсијем; и за њега цео свет ЊЕМУ ПОЗНАТИ СВЕТ.

   • А да Месопотамија, нисам могао да се сетим како се звало па сам исао са Малом Азијом…а ово за Николетину Бурсаћа знам пошто сам читао…

 13. Е овако Ноје је живео негде тамо у Малој Азији у неком селу на неком пропланку у некој кући.Претпоставља се да је потоп био на целој планети јер су на истој дубини у земљиној кори нађени трагови који указују на потоп мада то не би било логично јер су људи живели само у том делу Земље. Планина Арарат је као што Станко каже у областима данашње североисточне Турске.
  До потопа је могло доћи услед великог и непрестаног падања кише,мада је као узрок врло могућ цунами или нешто слично.И да Нојеви синови су Сем,Хам и Јафет. 🙂

  • А јел кућа имала фасаду? 🙂
   Одакле Ти ови подаци о материјалним доказима потопа на целој планети?
   Да ли знаш (наравно, питање је за све) постоје ли предања о потопу у неким другим књигама поред Библије? Мислим да сте из српског језика радили једну такву причу. Коју?

   • То о материјалним доказима сте ви причали на неком од часова ја сам само пажљиво слушала..:) Ми смо из српског радили легенду о потопу која је у склопу књиге постања самим тим и Библије а за неко друго предање нисам чула.

   • Мада сам ево дошла до сазнања да се о потопу пева и у Епу о Гилгамешу.

 14. На овом свету што се дешава то НИЈЕ ИСТИНА! хахахахахаха…
  сада је глупо да ја пишем исте одговоре као ови изнад мене, мада ево одговора:
  -Араран – Турска
  -Сиинови – Сем, Хам и Јафет
  -Ноје је зиве у малој Азији (са том барком сигурно није могао из Америке доћи у Турску за 40 дана)
  – потоп је наводно био на целој земљи
  – киша и изливање река п

  толико о томе… џД

  • За Тебе онда друго питање: Ко су Семити, а ко Хамити? Јесу ли Ти познати ти називи? Ако не знаш, сређујем Ти кеца из географије.

 15. Нико не помиње детаље са краја повести о Потопу, то јест гаврана и голубицу. Уместо питања, ево линка, па настављамо причу:
  http://worldpeace.org.au/peace-sign.asp

 16. Бела голубица је симбол мира… 😀 мсм бар тако пише на сајту чији сте нам линк дали… 😀 мада ја и даље тврдим да је то симбол НАТО-а XD

 17. Одустајем, НАТО је у питању. 🙂

 18. Мени је жао гаврана зато што га сви нападају јер је донео лоше вести…није он крив што је баксуз! 😦

  Гаврани зиве јако дуго, један мој друг и ја смо нашли податак да живе чак и до 250 година, али због једне лоше вести они представљају ту неку злобу јер како год окренуо налетеће на неке лешине из неког великог боја и донети лоше вести некој мајци, жени, љуби на кули и продужити своју агонију…

  Јадник… 😦

 19. Професоре, ја само да испуним обећање.

  Мислим да нема потребе да одговарам на ова питања кад су већ моји дивни другари то урадили у место мене… У сваком случају мој одговор би био копи-пасте….

  @Шија
  Али гаврани су сами по себи такорећи страшни. Оне њихове очи, онај глас, ма цела појава…Код нас их највише има на гробљу. Можда ово не преставља „малер, несрећу“, али народу(првенствено оном у старом веку, итд) је ово било и више него довољно….

 20. Бела голубица је симбол мира мада за неке симболише црвени крст, неке пицерију док је неки виде и на чоколади 😀 У књижевности гавран је симбол лоше вести.

 21. Галеб, ахахахаххахахаха. Умрла сам. -.-

 22. Глупо је да и ја понављам одговоре, али што се мора – није тешко.

  Где живи Ноје?
  Па ако је Бог „пустио воду“ и потоп био само у Месопотамији, а Нојету рекао да сагради велики ковчег и сакрије се у њега, онда је сигурно живео у крају који је потопљен – у Месопотамији, јер, било би бесмислено да се сакрива у ковчег да је живео на неком другом крају света.

  Арарат – североисточна Турска.

  Синови: Сем, Хам и Јафет

  • Шкорићу, копираћу, само за Тебе, питање које смо ми данас расправили на часу (а иначе објашњава зашто инсистирам на именима Нојевих синова):
   Ко су Семити, а ко Хамити? Јесу ли Ти познати ти називи?

 23. Стеван Јулинац:
  „Окрутни сте! А и не морате ми писате „ти,те“ и остало великим словима, то само кад хоћете да се улизујете неком, или ако се са поштовањем обраћате свом саговорнику, а ја поштовање нит тражим нит нечим заслужујем… Немојте, срамим се…“
  @ Стеван Јулинац:
  Шта ћу, кад сам познат као Стеван Окрутни. 🙂
  Поред Твог тумачења мог начина писања личних заменица, постоје и ова два објашњења:
  1. Не знам где треба писати велика слова
  2. Ја сам затуцана балканска сељачина која се држи неких застарелих препотопских правила учтивости.
  Бирај које ћеш објашњење. Твоје није тачно.

 24. хахахахахахахахахаххххххххахахахахаххахах! Стево ти си мој идол… А то професоре за ваш алтер его знамо… 😛 упознати смо са вашим насилним понашањем према нама (м)ученицима… xD

  • Шта са мојим другим ја? То што вас бијем и отимам ужину Ти сматраш насилним понашањем? Свашта …

 25. Веома добро смо упознати ..

  • Тебе Милице нико ништа није питао. Пссст!!! 🙂

 26. Ћутим ја ..знате мене..:D

 27. ако нисте набавили оне ексере, тата је рекао да има али у хали, па је питао какви вам требају (дебљина, дужина), колико вам треба и за чега вам тачно треба…. xDD

  • Е јеси нашао тему за причу о ексерима …

 28. Пошто сам ја мало закаснила, не бих да понављам одговоре који су већ дали 🙂 А видим једино да нико није дао одговрое на питања ко су Семити и Хамити…

  Семити су стара група народа, који су врло слични по особинама и језику. Насељавају источне обале Медитеранског басена, као и земље Блиског и Средњег истока. Међу семитским народима се убрајају и неки народи средњег века, као што су Асирци, Вавилонци, Јевреји, Феничани. Данас се под Семитима убрајају само савремени Арапи и Јевреји. И порекло назива ове групе по Нојевом сину Сему од ког потиче ова група народа 🙂

  Хамити припадају једаној од две велике гране афроазијске породице народа, некадашње семитско-хамитске етно-лингвистичке породице која обухвата више народа. Хамити се даље гранају на више огранака и раширени су кроз Северну Африку. Има их доста, али ћу ја само споменути неке само :Р Бербери, они живе у Северној Африци и обухватају многа племена у Мароку, Алжиру, Тунису, Либији, Египту, Мауританији, Малију, Чаду и Нигеру, Кушити, они живе у Етиопији, Кенији, Сомалији, Џибутију, Судану и стари Египћани. Они воде порекло од библијског Хама, Нојевог сина и брата Семовог и Јафетовог, и због тога се и зову Хамити :Р

  Надам се само да их нисте спомињали на прошлом часу, на којем нисам била :Р

 29. Катарина, одлично објашњено ко су Семити и Хамити. Да, на прошлом часу смо говорили нешто о њима, али пошто си, колико видим, све горе написано прочитала, ништа ниси пропустила. Мало смо расправљали о овој теми и вашим коментарима, хвалили нашег будућег познатог писца научно-фантастичних романа, и тако …


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

Категорије

%d bloggers like this: