Објављено од стране: Стеван Јурић | 4. марта 2010.

Вазнесење Христово

1. Прву ти књигу написах, о Теофиле, о свему што поче Исус и творити и учити
2. До дана када се вазнесе, пошто Духом Светим даде заповјести апостолима које изабра,
3. Којима и по страдању своме показа себе жива многим истинитим доказима, јављајући им се четрдесет дана и говорећи о Царству Божијему.
4. С њима боравећи заповједи им да се не удаљују из Јерусалима, него да чекају обећање Оца, које чусте, рече, од мене;
5. Јер је Јован крстио водом, а ви ћете се крстити Духом Светим не дуго послије овијех дана.
6. Онда они који бијаху сабрани питаху га говорећи: Господе, хоћеш ли у ово вријеме успоставити царство Израиљево?
7. А он им рече: Није ваше знати времена и рокове које Отац задржа у својој власти,
8. Него ћете примити силу када сиђе Свети Дух на вас; и бићете ми свједоци у Јерусалиму и по свој Јудеји и Самарији и све до краја земље.
9. И ово рекавши, док они гледаху, подиже се, и узе га облак испред очију њихових.
10. И док нетремице гледаху за њим како иде на небо, гле, два човјека у хаљинама бијелим стадоше поред њих,
11. И они рекоше: Људи Галилејци, што стојите и гледате на небо? Овај Исус који се од вас вазнесе на небо, тако ће исто доћи као што га видјесте да одлази на небо.
12. Тада се вратише у Јерусалим са горе зване Маслинска, која је близу Јерусалима један суботни дан хода.
13. И кад уђоше, попеше се у горњу одају гдје су боравили, и то: Петар и Јаков, и Јован и Андреј, Филип и Тома, Вартоломеј и Матеј, Јаков Алфејев и Симон Зилот, и Јуда Јаковљев.
14. Ови сви бијаху истрајно и једнодушно на молитви и мољењу, са женама и са Маријом матером Исусовом и са браћом његовом.

Ово је одељак из Дела апостолских, глава 1. од 1. до 14 стиха. Описан је догађај када се Господ Исус Христос  вазнео на небо. О овом догађају се говори у 6. члану Символа вере. Догађај који је описан у Новом завету, иконописац је представио на горњој икони.

Никола Шкорић није био на часу када смо читали овај одељак и тумачили 6. члан Символа вере, па ће он покушати да одговори на ових 9 питања. Међутим, за разлику од питања која су била постављена Станку, овај пут су питања таква да се одговор не може наћи на Википедији. Према томе,  и Никола и ја очекујемо да сви, после Николе, учествујете у давању одговора; Никола да не пропусти важну лекцију, ја да видим шта сте упамтили. Према томе, Никола на посао, а кад Ти завршиш, видећемо шта ће други рећи.
Како гласи шести члан Символа вере?
Када се Господ узнео са земље на небо?
Како зовемо тај дан, то јест како још зовемо тај празник?
Са  ког места се Господ Исус вазнео на небо?
Ко су били очевици Његовог вазнесења?
Зашто се Господ вазнео на небо?
Да ли се Он узнео на небо са својим стварним људским телом?
Због чега се узнео видљиво, пред многим сведоцима?
Шта значе речи: „Седи с десне стране Оца“?

Advertisements

Responses

 1. 1)И који се вазнео на небеса и седи са десне стране оца.

  2)Дела апостолска, глава 1, стих 3: „Јављајући им се четрдесет дана и говорећи о Царству Божијему“.

  3) ВАЗНЕСЕЊЕ Господнје – Спасовдан

  4)Дела апостолска, глава 1, стих 12: „Тада се вратише у Јерусалим са горе зване Маслинска“.

  5)Дела апостолска, глава 1, стих 13: „Петар и Јаков, и Јован и Андреј, Филип и Тома, Вартоломеј и Матеј, Јаков Алфејев и Симон Зилот, и Јуда Јаковљев.“

  И такође; глава 1 стих 10 : „И док нетремице гледаху за њим како иде на небо, гле, два човјека у хаљинама бијелим стадоше поред њих“ – Предпостављам да су то анђели…

  6) „Када је Христос васкрсао из мртвих, смрт није могла да овлада Њиме, исто као што се сада, када се вазнео, сва висина нашла под ногама Његовим, сведочећи свима да је Он Бог Који је изнад свега.“ (Свети Григорије Палама – „ГОСПОДЕ, ПРОСВЕТИ ТАМУ МОЈУ“ (Сабране беседе)

  7) Одговор под 6 одговара и овом питању – „Сведочећи свима да је Он Бог Који је изнад свега“ Реч „Сведочећи“ доказује да су га
  видели…

  8) Одговор под 6 такође одговара овом питању.. Поново цитирам Григорија – „Сведочећи свима да је Он Бог Који је изнад свега“ Узнео се видљиво да би свим сведоцима показао „да је Он Бог Који је изнад свега“. 🙂

  9) Поново ћу искористити дело – Свети Григорије Палама – „ГОСПОДЕ, ПРОСВЕТИ ТАМУ МОЈУ“ (Сабране беседе).. А један део гласи: „На данашњи дан Господ није само, након Васкрсења, стао међу Своје ученике, него се и одвојио од њих. Он се пред њиховим очима вазнео на небо, ушао у истинску Светињу над Светињама и сео са десне стране Оца, изнад сваког началства и власти, изнад сваког имена и достојанства које се познаје и именује како у овом тако и у будућем веку.“

  Надам се да је то то 🙂

  • Алекса, свака част! Одговори су тачни, а нарочито похваљујем то што си се потрудио да пронађеш литературу из које си нашао одговоре, и из које си узео цитате.

 2. Глупо би било сад да прекопирам ово изнад, нешто ћу искористити, али потрудићу се да све објасним на свој начин.

  Прво морам да цитирам шта је Господ рекао када се јавио својим ученицима на Вазнесење:

  „Идите по свему свети и проповедајте Јеванђеље сваком створењу. Ко поверује и крсти се, биће спашен, а ко не поверује биће осуђен.“

  Шести члан Символа вере: И који се вазнео на небеса и седи са десне стране оца.

  Исус се Вазнео се 40 дана после распећа.

  Вазнесење Господње – Спасовдан, слави се 40 дана након Варскрса, то увек пада на у четвртак шесте недеље после Васкрса.

  Не знам да ли је Алексин одговор тачан, ја сам наишао на информацију да се Господ вазнео са горе Елеонске, мада горе у одломку Дела Апостолских пише такође да је у питању Маслинска гора.

  Петар, Јаков, Јован, Андреј, Филип, Тома, Вартоломеј, Матеј, Јаков Алфејев, Симон Зилот, и Јуда Јаковљев су били сведоци.

  Неко моје мишљење због чега се он вазнео видљиво, пред многим сведоцима, јесте због тога да би показао људима да он није био „фолирант“ током свог живота. Причали смо о томе на неком од прошлих часова, о догађајима са распећа када су људи дословно пљували Исуса. Верујем да су се уплашили јер виде да су донели погрешну одлуку и да су увидели да он уствари и јесте Син Божји.

  Седи са десне стране Оца?

  Прочитах неке реченице на интернету, али издвојићу ову.

  „Као што је Христос на данашњи дан Својим чудесним и славним вазнсењем на небо крунисао Свој земаљски живот, препун борбе и страдања за спасење свију људи и отишао на небо, да прослављен седне с десне стране Бога Оцакоји га посла у свет да божанском науком просветли људе и покаже пут вечног спасења.“

  Ето, толико од мене, а ако још нешто буде требало, питајте 🙂

  Поздрав

  • Никола, нешто није у реду са рачунањем; ако ја добро бројим, а бројим, од дана распећа (Велики Петак) па до четвртка шесте недеље после Васкрса дана је прошло 42 дана. То значи да се Христос није вазнео 40 дана после Распеће, већ после Васкрсења.
   Друго, лепо си приметио да се негде каже да се вазнео са Маслинске горе, а негде са Елеонске горе. Међутим, реч је о истој планини поред Јерусалима. Маслина је медитеранска биљка од које се добија уље, а оно се код Грка зове „елеон“. На рускословенском који се још увек користи на богослужењима у нашој Цркви, уље се назива „јелеј“. Елеонска гора би значило „Уљна гора“, или описно планина на којој расте биљка од које се добија „елеон“ – уље. Значи, то су два назива за исту планину.
   Није ми јасно шта си мислио у следећем пасусу: „Верујем да су се уплашили јер виде да су донели погрешну одлуку и да су увидели да он уствари и јесте Син Божји.“ Јел мислиш да су се апостоли уплашили, или мислиш на Јевреје који су га разапели?
   Иначе, издвојио си одличан цитат, који јасно каше да је Христос завршио своје спаситељско дело на земљи, и да се зато вазнео у духовни свет, на „небо“.

   • Мислим да сам и написао да се празник слави 40 дана после Васкрсења, е сад, можда је грешка у претходном одговору.

    „Верујем да су се уплашили јер виде да су донели погрешну одлуку и да су увидели да он уствари и јесте Син Божји.“ Јел мислиш да су се апостоли уплашили, или мислиш на Јевреје који су га разапели?

    Мислио сам на људе који су га пљували пре распећа, конкретно, ова одлука је везана за догађај када су бирали кога ће разапети – Вараву или Исуса. Генерално – на све оне који му нису веровали.

 3. Profesore setila se ja da dodjem ‘vamo…haha

  Inace Aleksa je sve to lepo rekao…Tako da ja nemam sta da dodam…^^

  Pozdrav!

  • Како је Никола имао шта да дода? Можда би се требало мало удубити … Ево, и ја сам му пронашао грешку, само кад сам мало боље погледао. 🙂

 4. Да се надовежем на Шкорићев одговор…
  Ко су били очевици Његовог вазнесења?

  Ови апостоли што их је он набројао и два човека у белим хаљинама.

  Остало без грешке ја мислим 🙂

 5. Имаш право Станко (Ћанко :)), тотално сам заборавио на два човека у белим хаљинама. Хвала на исправци! 🙂

 6. Никола, погледај свој одговор па ћеш видети да си написао 40 дана од распећа. Нећемо сад „мак на конац“. 🙂 Сад ми је јасно на кога си мислио.

 7. Имате право 🙂

 8. ја се као и увек слажем са свим овде изреченим….:)

 9. Па шта ми да тражимо на блогу, кад нема материјала за трећи разред? 🙂

  Професоре, пазите коме шта причате, и плаћајте рачуне на време 🙂

  • Ја-сам-вам-поставио-први-задатак-пре-Божића.Ви-нисте-одговарали,па-што-да-се-замајавам-са-вама?Поздрав-из-Берлина.

 10. ocekujem neke nove teme, i zanima me da li cemo se dotaci „Svetog Grala“ i mogucnostima da su price o tome tacne? 🙂


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

Категорије

%d bloggers like this: