Објављено од стране: Стеван Јурић | 30. јануара 2010.

Хипотезе о Христовом васкрсењу

Теорија о крађи Христовог тела:

Заговорници ове теорије кажу да су апостоли дошли у току ноћи, у петак или суботу увече, и испред носа заспалих римских стражара украли Христово тело. Тело су сахранили на неком другом месту, које није ни важно. Важно је да су тело склонили из гроба где су сви очекивали да оно буде, па пошто су жене у недељу ујутро дошле на гроб, видећи да нема тела, закључиле су да је Христос васкрсао из мртвих. Тако је настала хришћанска вера у васкрсење.

Теорија о привидној смрти:

Присталице ове теорије такође кажу да Христос није васкрсао, из једноставног разлога што није ни умро. Он је, по њима, само пао у стање без свести, неко стање обамрлости или коме, или клиничке смрти, па су га скинули са крста и сахранили мислећи да је мртав. Уље којим је био намазан приликом погребног обреда, и свежина пећине у коју је био сахрањен су утицали на њега благотворно, па је дошао себи и пробудио се. Затим је одгурнуо камен са улаза у пећину, изашао напоље, и одлучио да се потпуно повуче у тајност; напустио је  Израел, отишао највероватније у суседни Египат и тамо живео до своје природне смрти.

Теорија о халуцинацији:

Ова теорија каже да Христос није васкрсао, већ је прича о Његовом васкрсењу плод халуцинација које су имале хистеричне жене које су га пратиле. Оне су га наиме толико волеле, да им се после његове смрти и сахране, како то обично бива у случајевима велике љубави и душевног бола у коме се човек налази после смрти вољене особе, Христос почео привиђати. Жене су то схватиле као реално виђење и закључиле да је Христос васкрсао. Апостоли су поверовали њиховим причама, и тако је настала вера у васкрсење.

Дакле, информатичари, да видимо колико сте спремни да будете „полицајци“. Задатак је  да прокоментаришете све три хипотезе, и да откријете шта је то што је у њима немогуће. То јест, да видите шта се у овим хипотезама није могло десити тако, и због чега. Сетите се да су догађаји о којима хипотезе говоре могући; могућа је и крађа тела, и привидна смрт, и халуцинација, али ваш задатак је да откријете зашто се ни једно од ових објашњења не може применити на причу о Христовом васкрсењу. Дакле, чекам ваше одговоре.

Advertisements

Responses

 1. Опет први ја 🙂

  Теорија о крађи Христовог тела:

  Прочитао сам на некој од интернет страница да је Христов гроб чувала стража римских војника позната по гвозденој дисциплини. Њима би спедиле ригорозне казне (укључујући и смртну) ако би заспали или напустили стражу. Тако да мислим да је ова прва теорија нетачна. И још на све то, колико би апостола украло тело када су се скоро сви одрекли Христа?

  Теорија о привидној смрти:

  Мало је немогуће да после целодневног мучења, бичевања, разапињања на крст, висења на истом пар сати говорити о привидној смрти. Печат на то даје тренутак када Христа пробадају копљем испод ребра и из ране цури КРВ И ВОДА, што дефинитивно значи да је дотични преминуо, и да почиње процес труљења.

  Теорија о халуцинацији:

  Мислим да ни ова теорија није тачна, јер, халуцинацијом ми можемо видети одређену особу, али мислим да је већ превише да видимо онесвешћене стражаре и отворен гроб Исуса Христа. И то да виде СВЕ жене које су ишле на гроб у недељу…Да је једна, сложио би се да је халуцинација, али СВЕ жене су тако виделе…

  • Теорија о крађи Христовог тела:

   Ова теорија не могућа јер су апостоли сахранили Исуса и обавијали га завојима ,а то су све видели римски војници.Они су тада чували гроб петак увече,суботу цео дан и недељу ујутру.Апостоли су могли једино да украду тело ако су стражари заспали.

   Теорија о привидној смрти:

   Ова теорија је најмање тачна.Људи у ова времена једва одрже људе у коми ,а камоли у оно доба. Христос и да је пао у кому римски војници су га пробили копљем, тако да није могао да остане жив.

   Теорија о халуцинацији:

   Ни ова теорија није тачна. Јер су жене виделе отворен гроб Исуса Христа и онесвешћене стражаре, који су лежалимкао да су видели духа … Љубав жена је могла да дода ову халуцинацију и њихова жеља да опет виде Исуса међу њима…

  • Шкорићу, добро запажање. 🙂 Значи, отпада објашњење да су се војници напили; римска војска је покорила ондашњи свет, и стварно треба бити јако необавештен па мислити да су војници негде одшетали и оставили гроб незаштићен. Сигурно би им следила смртна казна. Једино што ниси објаснио у каквој вези је одрицање апостола, њихово бекство, са целим случајем? Зашто искључујеш могућност крађе од стране апостола?

  • Што се тиче могућности халуцинације, ту се мало вараш, Никола. Халуцинације могу бити јако, јако уверљиве. Видиш све у детаље. И могу бити и масовне, као нпр. у циркусу, кад мађионичар изводи трик. Погледај коментар на Драганово писање.

 2. Naravno posle Nikole, ja… 🙂
  pa da pocnem:

  Teorija o kradji Hristovog tela:

  Samim tim sto je straza bila postavljena dolazi do kontradikciom sa ovom teorijom. Pa cak i da su vojnici zaspali, pomeranje kamena bi ih probudilo. A i to sto je Nikola rekao, svi apostoli su se razbezali posle Hristovog raspeca, tako da je mala verovatnoca da su oni ukrali telo.

  Teorija o prividnoj smrti:

  Po meni je ova teorija nemoguca. Prvo bicevanje, zatim raspece i kao vrhunac probadanje Hrista kopljem. Pa to na Chuck Norris ne bi preziveo (sala mala) 🙂 Samim tim sto se linfa pocela odvajati od krvi je pokazatelj da je nastupila smrt i telo pocelo da truli.

  Teorija o halucinaciji:

  I da je doslo do halucinacije, sta se zapravo desilo sa telom? To mora biti neka jaka halucinacija da one vide i andjela koji im se obraca, da vide i zavoje koje leze na mestu gde je Isus ostavljen.

  • Милане, халуцинације могу бити јако уверљиве. Идеш пустињом и ВИДИШ оазу. И људе који се купају. И како скачу у воду. И како вриште док скачу. Све видиш у детаље. И ти се залетиш и скочиш да се бућнеш, кад оно – песак!

 3. Мићићу, потпитање: Ако су стражари заспали, да ли су апостоли ипак могли да украду тело? Шта је било потребно да апостоли ураде да би дошли до тела?

  • Реци ми Драгане, постоје ли масовне халуцинације?

 4. 1.
  Крађа Христовог тела је нешто потпуно страно карактеру ученика и свему ономе што знамо о њима. То би значило да су они криви за свесну лаж која је проузроковала заблуду. Потпуно је незамисливо да, чак иако је неколицина ученика осмислила и остварила ову крађу, да би икада рекли некоме другом. А ако су ученици и узели тело, и ако је Христ идеље мртав, још увек нам преостаје проблем како да објаснимо његово наводно појављивање. Сматрам да је ова хипотеза нестварна и због тога је одбацујем!

  2.
  Да ли је могуће да би преживео три дана у влажној гробници без хране или воде или било какве неге? Да ли би имао снаге да се извуче из посмртне одеце, одгурне тежак камен са учаза у гробницу, савлада римске стражаре, и пешачи неколико километара на стопалима која су била прободена клиновима? Такво веровање је још чудесније од једноставне чињенице самог Васкресења! стога ову хипотезу такође одбацујем!

  3.
  Прво да кажем: Читао сам на неком од форума теорију као да су жене, изван себе и преплављене тугом, промашиле пут кроз јутарњу маглу и отишле до погрешне гробнице!
  Та теорија је по мени измишљена!
  Него да се вратим на халуцинацију.
  Мало је невероватно да су баш све жене имале исту халуцинадију. Али ако је то била само халуцинација, могло се касније доказати да Христос није васкрсао , тј. отворити се гробница и видети да ли је тело унутра!
  Стога сматрам да ни ова хипотеза није тачна!

  Много је добро радити домаћи на овакав начин. Професоре свака част на идеји! 🙂

  • Станко, а шта ако проблем посматрамо овако: Апостоли следе Христа 3,5 године, и сада када је он ухапшен, осуђен, убијен и сахрањен, сва њихова очекивања и све наде су покопане. Они су испали наивни што су му веровали да је он Спаситељ. И онда одлуче овако: Ајде да ми од свега овога направимо бизнис, и да „провалимо“ да је он васкрсао. Украшћемо тело и склонити га, и онда ћемо имати и доказ да тела нема.
   А шта мислиш, да смо имали прилике да апостоле мало „притегнемо“, на пример да их пар дана ставимо у затвору на неке муке, да ли би они признали крађу?

 5. Ја мислим, тј. чуо сам да су римљани баш то и учинили. Неке од апостола су ухапсили и онда мучили. Сваки човек би услед великог мучења био приморан да каже истину. Тако су апостоли мучени али они истину нису могли да кажу јер они то нису урадили (бар сам тако читао).

  • Ту и јесте решење. Апостоли су својим даљим животом посведочили да је Васкрсење истина. Ко је од нас спреман да умре за истину? Готово нико. А ко је спреман да умре за лаж? Сигурно нико. А апостоли су сви, за изузетком ап. Јована, умрли мученичком смрћу, и никада нису негирали васкрсење. То је доказ да нису лагали. Да су лагали, на мукама би признали да је прича о васкрсењу лаж.

   • Професоре да ли ми можете нешто рећи о ономе као да су жене погрешиле гробницу? има ли ту неке могућности или је измишљено?

    Да су то биле неке друге жене, а не оне које су 36 сати раније сахраниле Христа у гробницу, онда би то и могли да узмемо у обзир. Ипак је потребно доста времена да прође, па да човек заборави где је нешто важно оставио (у овом случају где су сахраниле Христа). Да забораве, морале би све бити јако сенилне, или да је прошло много, много времена. А знамо да су то биле средовечне жене, неке чак и младе. А чак и да су погрешиле гробницу, откуд та друга гробница празна? Осим тога, оне се после враћају у град, и проналазе Петра и Јована, и њима саопштавају да су нашле празан гроб. Ова двојица дотрче, али не заједно, јер је Јован млађи па први стиже, и такође налазе празан гроб! Зар је могуће да и жене, па Јован, па на крају и Петар, сви у различито време, промаше праву гробницу и набасају на погрешну, празну?!

   • Станко, ово што си написао у вези хипотезе о привидној смрти је одлично. Многи заборављају у каквом је стању човек после обичне грипе, или после операције: боли те свака кост, не можеш зглавно ни да ходаш. Сад замисли Христа који се буду из коме,’ладно устаје, прошета до врата гроба, одгурне камен (који није од стиропора) и изађе напоље! А питање је, шта га, односно ко га чека напољу?

   • било ми је чудно када сам прочитао ту теорију! хвала за објашњење!

 6. Па чекају га римски стражари! у том стању у каквом је Христос био ја не знам шта је могао да уради са стражарима: није могао да се бори са њима, није могао да бежи! нема никакве логике ова хипотеза!

  • Тако је! Римски стражари би га дотукли када би он неким чудом и изашао напоље. Сигурно се не би уплашили од једног искрвављеног, полумртвог човека.

 7. е вако… Немам доказ који би побио прву хипотезу…
  Теорија о привидној смрти:
  Није могућа јер су га војници проболи копљем док је био на крсту, и потекла је крв и вода(лимфа) сто је знак неког плазма процеса (који се дешава након смрти) који сте нам ви објаснили 🙂
  Теорија о халуцинацији:
  Није могућа јер по библији, када су Исуса ученици видели после васкрсења, неку нису веровали да је то стварно он… Па им је Исус рекао да приђу да га пипну да се увере… Пошто привиђење није чврста материја и неможе да се пипне, ова теорија отпада 🙂

  • Милане (Цоми) Јанковићу, свака част за коментар треће хипотезе! Халуцинације нестају када човек покуша да дотакне предмет или биће које му се привиђа. Као код оних у оустињи којима се привиђа вода: оаза нестане када покушају да запливају у њој, и када им се уста напуне врелог песка. Знаш ли који је апостол сумњао да је Христос васкрсао, и баш он мислио да је у питању халуцинација? Како се он уверио у стварност васкрсења?

   • Не бих знао који је апостол у питању, ал знам да је Исус узео његову руку и ставио на своју рану од копља који је био прободен на крсту…

   • којим*

   • апостол Тома ја мислим. Зато су га прозвали Неверни Тома!

   • апостол Тома ја мислим да је био. Зато су га прозвали Неверни Тома

 8. 1.Апостоли једноставно нису могли да украду тело. То је просто немогуће. Стража, добро обучени елитни војници чија држава влада тадашњим светом, да заспу или да оду
  (да ризикује живот) зато што им је шта,досадно?
  Па чак и да су апостоли дошли да украду тело не могуће је да помере каменчину (која није од стиропора што ви кажете), а да не пробуде макар једног војника који ето тако…пајки.

  2.Теорија, једноставно комедија.
  Значи, један човек који је толико мучен, ударан, бичеван, који ни свој крст није могао да понесе до места на коме је разапет па на крају још и прободен копљем, након неколико сати због чудотворног деловања хладноће у пећини и уља којим је премазан устаје, шутне каменчић, и војницима са осмехом бежећи каже „Аста ла виста…“

  3.Халуцинације су могуће. Верујем и да постоје случајеви да је и група људи могла да халуцинира и заједно виде нешто што једноставно није ту.
  Али рушећи прве две теорије већ смо објаснили да Христос није могао на „природни“ начин изађе сам из пећине, тј није могао сам , а ни уз нечију помоћ, тако да једноставно ово не доводим у питање.

  Мислим да у ове теорије нису могли да поверују ни деца у време госн Тилета….

  • Јелачићу, одлична запажања. Сад ми се чини да можемо на основу овога што сте вас петорица написали, полако склопити добру одбрану на „суду“! 🙂 Ајде покушај Ти да даш одговор Јанковићу који оставља могућност крађе од стране апостола: Како су се осећали апостоли тога, и претходног дана?

   • Ццц, кад ја морам Милану , старом четнику да објашњавам…
    Моје мишљење:
    Апостоли су се након распећа посакривали. Једноставно нису могли да шетају улицама, градом, као да се ништа није десило. Остала им је само нада да ће Господ да Васкрсне и то су чекали, верујући или неверујући у оно што им је он рекао (трећи дан). Није био >само један< Апостол. Било их је више. Један апостол никада не би могао да сам гурне камен чак и поред пијаних, успаваних…дрогираних…стражара и отме тело да би Христову смрт преокренуо у своју корист и шта ти ја знам продавао приче или сличице по граду и свету о ЛАЖНОМ васкрсењу и притом да на то наговори остале.Поготово због тога што је неко од вас већ споменуо : ЗА ЛАЖ НИКО НЕЋЕ УМРЕТИ! Такође, шанса да се њих 11 појаве тачно у време када су ови заспали је иста колико ћу и ја да добијем на кладионици вечерас. А њих 11 да се крљају са стражарима… Па на то бих се већ волео кладити. Једноставно није могуће да се они уопште ПОЈАВЕ пред стражом јер би одма били ухапшени, бичевани шта ти ја знам пошто су следбеници Онога против кога се ови боре.

    АПОСТОЛИ НИСУ МОГЛИ УКРАСТИ ТЕЛО! 😀

    Вера несаломива…:D

 9. И да… Прва теорија је по мени могућа…
  Колико се ја сећам, негде сам прочитао или чуо да су се војници пробудили мамурни…
  Значи постоји могућност да су Исусови ученици дошли, дали војницима „бунике“, некако их напили, украли тело, а војници се пробудили мамурни, и нису се сећали ничега због алкохола, а да не би били „уБивени“ од стране „владара“ или кога већ, смишљају причу да их је нека „сила“ успавала и однела тело… :О

  • Да, што се тиче првог коментара, Ти сад излажеш оно што и заговорници теорије кажу; али Шкорић је лепо објаснио зашто отпада могућност пијанства римских војника. То је била римска војска, еј! Није то ЈНА па да се распала после прве пуцњаве! Римска војска је освојила пола света, имала је гвоздену дисциплину, могућност да војници не послушају наредбу да чувају гроб и да пазе да не дођу апостоли, била је минимална. Они су баш и добили наредбу да строго пазе да апостоли не украду тело.

   • немам материјала да наставиом расправљање око те прве теорије тако да ћу рећи због тог вашег објашњења да ни она није могућа, иако мени то није довоњно чврст доказ… људи смо,грешимо, постоји могућност да су Исусови ученици потплатили војнике… не знам… има хиљаду могућности…

   • Добро, можда ће се неко други сетити ко је тај неверни апостол, а можда ћеш и Ти. 🙂 Ао се нико не сети, на часу ћемо. Сада је небитно како му је име; битно је оно што си рекао, да га је један апостол дотакао, и то онај који је сумњао у могућност васкрсења, и да је после тога тврдио да је Христос васкрсао. Да је то заиста била фикција, тај апостол би сигурно рекао осталима: „Еј, људи, па то сте ви умислили! И ја сам мислио да је то Исус, али кад сам кренуо да га дотакнем, он је нестао! Па то је обична халуцинација!“ То нам је доказ да није било халуцинирања.

 10. Уосталом, како би они могли својим паганима да уопште објасне како их је нека сила успавала да би ЈЕВРЕЈСКИ и то још по њима лажни, самопрозвани Бог побегао?

  • кажу вако… изашло 300 Исуових ученика и убили нас од батина, и рекли СПАВАЈТЕ… и они шта ће, засппали 🙂

   • Е, ово је одговор на који нема реплике! 🙂

  • a mozda su ove zene bile pijane? 🙂

   • А можда су жене дошле у недељу нокаутирале стражаре одувале каменчугу и шутнули тело у бару и после продале причу Апостолима … Ма дај баталите, направисмо комедију овде шта ће свет да помисли… 😀

   • Па ако су и биле пијане у недељу ујутро када су отишле на гроб (мада је мало чудно бити пијан ујутро), ваљда би се и отрезниле до навече, или следећег дана, а оне су и тада и после тврдиле да су га виделе. Да, и апостоли су помислили да су жене пијане, каже Нови завет.

 11. Професоре наставићемо расправу о првој теорији на часу, јер ја сад морам да идем да се прошетам са ђевојком 😛

  • Чекам Те, Милане. Наоштри се добро. 🙂

 12. Неверни Апостол је Тома, он је гурнуо прст у рану Христову да би се уверио. Једноставно њима је дозвољено да се увере да никада не би посумњали у оно што се може рећи да нису видели. Мојсије је посумњао у оно што није могао да види, а камо ли један рибар…

 13. Вечерас …

  • Вид` те горе оно што сам ја госн Јанковићу као „објаснио“ зашто је прва теорија нетачна па ми реците јел има то смисла или ја халуцинирам!

 14. Нисам био цело послеподне, и тек сад видим колико је одговора и одговора искуцано…Шта рећи осим тога да смо сви испали одлични полицајци! Наставак у уторак, пети час 🙂

  • Ја криминалистичку 100% , аутопсије да вршим ако не успем на ВА или где већ 😀

  • Сад сам још једном прегледао све ваше коментаре. У принципу, све је добро; запазили сте највеће „шупљине“ у све три теорије. Међутим, има у библијској причи о васкрсењу још неких чињеница и описа догађаја који много могу да помогну у овој врсти расправе. Један од њих је нарочито важан за прву теорију, о крађи тела. Тај детаљ је много важан за доказивање немогућности крађе. А нико није споменуо тај детаљ. 🙂 Ако сте расположени за даљи „инспекторски“ рад, ево мале сугестије: Кога су и шта жене затекле када су ушле у пећину?

   Да бисте све то сазнали, најбоље је прочитати новозаветну причу. Јеванђеље по Јовану, глава 20.

   • Читам сад Ускрсење Исуса Христа, али или сам ја слеп или не видим тај доказ… Прво што су видели су завоји на земљи, након тога убрус који је био на глави Исусовој налазио се одвојено од завоја (смотан)… Ја из овога не могу извући никакву поуку… Може мала помоћ? 🙂

    Ћоми, Ћоми, … Да ли си некада гледао филмове у којима су сцене када власник стана уђе у њега после провалника? Све је разбацано на све стране, јел тако?

 15. Заборавих Драгану Јелачићу да кажем: Ако хоћеш да упишеш криминалистику, мораш познавати „место злочина“. Сад Ти види шта сам хтео да кажем.

 16. За Ћомија:

  Заборавио си један детаљ, а то је да су жене виделе Белог Анђела у гробу како руком показује на одмотане завоје.

  • то сам намерно изоставио, јер причам у име заговорника теорије који не верују у анђеле и Бога… ал ни то није никакав доказ, наставниче ајде ви побијте ту теорију, ми смо остали без доказа 🙂

   • Сложени завоји … О чему говоре? Замислите лопове који улазе у гроб и краду тело … Шта би урадили, којим редоследом?

  • Ваљда мислиш СЛОЖЕНЕ завоје? У том слагању је кључ! 🙂

 17. ево и ја нешто да кажем 😀

  па овако..

  Теорија о крађи Христовог тела:

  Мислим да је ова теорија нетачна, јер су Христов гроб чували војници који сигурно не би заспали или слично.. а и да су заспали, апостоли би их пробудили.. а и да.. скопо сви су се тада одрекли Христа , тако да је могао ићи само један или њих пар.. Све у свему , тврдим да је нетачна!

  Теорија о привидној смрти:

  Као моје колеге 😀 који су се обратили горе, мислим да је немогуће да Исус после свог бичевања, мучења и осталог могао да остане жив..проболи су га копљем, тако да се ту угасила задња нада да је жив. Тако да се не слажем ни са овом теоријом..

  Теорија о халуцинацији:

  Ова теорија ми је чак и најмање истинита.. Како Никола каже, да се једној жени привиђао ајде , али свима.. и да, верујем у то да људи после смрти драгих особа имају халуцинације да их виде али то је само навика да су они ту ,а наш мозак то не може тако брзо да прихвати..

  ето то је то од мене 😀 сад одо да се позабавим историјом .

  Добро је Јасмина. Само што сад не знамо јеси ли до ових закључака дошла сама, или си читала што су други писали. Било како било, добро је, потрудила си се.

 18. Кружите као „киша око Крагујевца“! Ставите себе у позицију апостола-лопова који су, претпоставимо, ушли поред заспалих стражара у пећину. Шта би радили лопови? Колико би се задржавали?

  • замисли те то овако професоре, упали апостоли да украду тело… пошто хоће све на брзака разбацају завоје као што и приличи лоповима… АЛИ се ту нађу оне беспослене жентураче, које, док други износе Исусово тело, узеле мало да среде гробницу, сложе завоје, почисте, чисто да не оскрнаве гробницу свог Бога…

   • Хахахаха… Е, ту је кључ! Који то лопови уђу у гробницу, па имају времена да скидају завоје (а што би их на крају крајева и скидали ако им је циљ да тело уклоне да би могли да причају да је Христос васкрсао), па онда да их још и слажу! Добро да нису, што кажеш, узели да мало и опајају и почисте гробницу. То је главни доказ за бесмисленост тврдње да се ради о крађи тела. Сваки лопов гледа да што пре оде са места злочина-крађе, а не да се беспотребно задржава и тиме повећава могућност да буде ухваћен.

 19. Сутрашњи час се приближава … Остало је још 14 сати. А ви још немате главни аргумент који доказује немогућност крађе тела. 🙂

  • Мислим да имам одговор на питање….
   Ево баш Нови Завет испред мене, и читам Јеванђеље по Јовану и ако је нешто одговор на прву теорију онда је ово!

   …“Тада стиже Симон Петар за њим и уђе у гроб и виде покрове где леже.
   И убрус који беше на глави његовој, да не лежи са покровима, него посебно савијен на једном месту. Тада, дакле, уђе и други ученик који први дође на гроб, и виде и верова; ЈЕР ЈОШ НЕ ЗНАЂАХУ ПИСМО ДА ОН ТРЕБА ДА ВАСКРСНЕ ИЗ МРТВИХ. Онда се уеници опет вратише дома.“

   • Види, Види… Веома могуће да је то доказ! ЦЦЦ како на то нисам обраћао пажњу… Свака част Драгане… 🙂

   • Такође у Јеванђељу по Марку се говори да се Исус први јавио Марији Магдалини (из које је истерао 7 демона) и да је она прва отишла и јавила Апостолима шта је видела, а да ови нису поверовали.

   • Значи, узео сам Библију још када је Професор рекао… Прочитао 50 пута али нисам уопште придавао значај тој главној реченици :“ЈЕР ЈОШ НЕ ЗНАЂАХУ ПИСМО ДА ОН ТРЕБА ДА ВАСКРСНЕ ИЗ МРТВИХ“… Шта рећи осим Куњ! 🙂

   • Није ти се дало , шта да кажем.

    Иначе, у јеванђељу по Матеју може се пронаћи још једна „рупа у закону“. По причи о Васкрсењу у Јеванђељу по Матеју говори се да је
    Анђео сишао са неба, и изазвао земљотрес у тренутку када су жене долазиле и да је при том онесвестио стражаре или шта ја знам …напио их, успавао, дрогирао, надувао…Тако да, матори ако је Анђео у том тренутку сишао са небеса и разнео камен, нема теорије да је Тело већ било украдено, пошто су стражари до тада ту стојали живи и здрави, по могућству једино да им је сметало жуљеви од оних јапанки римских од 3 дана стајања :))

   • Нисам баш сигуран да је кључна реченица:“јер они још не знађаху да Христос треба да васкрсне“, мада и она доказује да код апостола није било предумишљаја; по мени је за бесмисленост хипотезе о крађи кључно то што су завоји сложени, а што искључује могућност крађе. И осим тога, чињеница да су апостоли још увек били заплашени, и да у стању у коме су се налазили сигурно нису били способни да се организују за један такав ризичан подухват какав је крађа тела Христовог. И можда још и највећи доказ је оно што се десило пар година касније: апостоли су до смрти тврдили, и никад се нису одрекли тврдње да је Христос васкрсао! Ко је од нас спреман да умре за лаж? Нико! А за истину? Ретко ко. Апостоли су били спремни, и умрли су готово сви мученичком смрћу за истину да је ХРИСТОС ВАСКРСАО!

 20. Теорија о крађи Христовог тела

  Мислим да је нетачна зато што је Исус ушао у град да га сви виде, да су украли тело неби могао да удје у град.

  Теорија о привидној смрти

  Нетачна зато што су га стражари испод крста проболи копљем. Чак и да је упао у кому или неку врсту привидне смрти искрварио би и умрео.

  Теорија о халуцинацији

  Христос се указао апостолима, и апостол Тома није поверовао да је то стварно Исус. Па му је исус рекао да додирне његово тело па да се и сам увери.

  Моје мишљење.

  • само да додам нисам читао остале коментаре! прочитао сам тек сада када и ово качим!

   • Претходни коментар се односи на Твој коментар теорије о крађи тела. Када говориш о привидној смрти, опет ниси баш најјаснији. Јел хожеш да кажеш да је само пробадање између ребара доказ стварне смрти, или нешто што се десило ПОСЛЕ пробадања ребара? Прочитај горње коментаре пажљивије. Нешто што цури из ране је доказ стварне смрти. Јелачић је то фантастично објаснио.

  • Уууу, Милане, мислим да си побркао догађаје пре и после Христовог хапшења! Но, ајд, можда нисам то најбоље разумео, објаснићеш на часу шта си мислио да кажеш.

 21. svaka cast momci, nas ne bi naterali da raspravljamo o ovakvim temama nikada 🙂 .
  ja cu samo par pretpostavki u vezi kradje tela:
  1. profesor ne moze u razredu da odrzi disciplinu, a ko moze da garantuje da je u celoj rimskoj vojsci postojala takva ‘celicna’ disciplina kao sto vi tvrdite? ne kazem ja, bili su oni sila, svaka njima cast, ali elitne jedinice o kojima vi pricate sigurno nisu cuvale mrtvo telo isusovo nego su bile rasporedjene na granicama gde je postojala opasnost od neprijatelja. pa pretpostavimo da postoji mogucnost za podmicivanje cuvara (33. godine u rimu je vladala finansijska kriza), zatim mogucnost da su cuvari slucajno ili namerno, namesteno ili nenamesteno zaspali, otisli negde i sl.
  2. u kradju tela se ne ide na juris u fazonu ‘ajmo ukrasti, pa cemo videti sta cemo’. pretpostavimo da su oni predvideli da bi ostavljanje zavoja ‘zbunilo protivnika’. ako su npr. vojnici zaspali ispred pecine, njih vreme nije pritiskalo, recimo da im treba 15 minuta da sve kompletno obave. a cak nismo sigurni ni koliko ih je bilo, sto vise ljudi, manje vremena je potrebno za kradju. mozda su oni dali vojnicima da pojedu neke gljive ludare ili tog tipa :), ko to zna…..
  3. ne znam ko je sve pisao o tom dogadjaju i gde je pisac bio u vreme isusovog boravka u pecini, i mozda cu sada lupiti, ali pade mi na pamet da je mozda i sam pisac mogao biti umesan i namerno pricu napisati kako njemu odgovara (sa sve slozenim zavojima 🙂 )
  4. …..mogu do sutra ovako
  5. ….mrzi me
  6. …ko da mene neko slusa

  ali sada ono najbitnije, ja se ovih hipoteza uopste ne secam sa casova (profesore izvinite 🙂 ) ovo sto sam sada napisao je samo deo onoga sto mi pade na pamet citajuci ove vase komentare, ne verujem ni ja sam da je sve to moguce sto sam pretpostavio, tako da ovo su samo pitanja na koja bih voleo da dobijem odgovor i od ucenika i od profesora, pa da definitivno razbijemo svaku dilemu 🙂 . cak sam pisao na latinici da se sto bolje uzivim u ulogu negativca, xaxax 😀

  • Охохо, јавио нам се и један „стари вук“, Славољуб Илић из IV-4. Додуше, и није неки стари вук, чим каже се да се не сећа ових прича из првог разреда (вероватно је и тада бежао са часова, као што сада има обичај) 🙂 На део његових питања сте ви већ одговорили, али он ту има и неке нове претпоставке које завређују пажњу, као нпр. она да је у питању била нека јединица римских војника која је била састављена од најлошијих војника. Све је могуће, само има један проблем: Где му је доказ за такве претпоставке? Извори за причу о васкрсењу су Јеванћеља, и само из тих извора ми можемо узимати доказе и за ове три хипотезе, као и за потврду наше вере да је Христос заиста васкрсао. Али, чак и ако узмемо његове претпоставке у обзир (да су у питању неки траљави, подмитљиви чувари) опет остаје питање зашто би лопови (апостоли) скидали покрове са тела и носили голо тело на друго место? Или, зашто би писац јеванђеља, ако је био упетљан у крађу, оставио у причи било какав намеран траг о својој умешаности? Или, одакле му закључак да је крађа успешнија ако је више људи умешано у њу? Ја тврдим супротно. (Тако је бар у филмовима)… А да не говоримо о томе што ни Славољуб не даје одговор на главно питање: Јесу ли апостоли били способни за крађу тела, када знамо да се један од њих 48 сати пре те крађе заклињао да никад није видео Христа, и кад знамо да су се остали разбежали куд који, да не би били и сами ухапшени? Одакле им одједном толика храброст за овај подухват? И тако даље … Дакле, слободно му „разбијте“ дилеме које има, а и мало га научите, пошто каже да се ионако не сећа ове приче. 🙂

 22. Криза влада у Риму и у свету уопште, немају људи за љеб, умиру од глади шта ти ја знам…
  И одједном њих 12 од тога пола њих рибари, столари шта су већ…Имају довољно пара да потплате стражу…Батали.

  • Одличан одговор на Славољубов коментар! Ако већ хоће да се служи претпоставкама, можемо и ми. 🙂 Ми, на пример, можемо да тврдимо да су апостоли због кризе, и због трогодишњег одсуствовања од куће, били презадужени, па никако нису могли да имају новац за подмићивање, …итд. Али то су само претпоставке, а ми овде требали да водимо разговор на основу чињеница које проналазимо у Новом завету, који нам је једини извор сазнања о васкрсењу. Шалу на страну, ево како се прича може претворити у „прећеривање“.

 23. „Стари вуче“ , слажем се са твојом 1. и 2. изјавом, оне су и по мени могуће! То им и ја говорим. Професоре, очекујем неки јак доказ да побије ове наше тврдње (нису то бас тврдње то су више претпоставке)… 🙂

 24. Ево мог коментара на тачке 1 и 2 „Старог вука“:
  1. Не видим везу између професорове „неспособности“ да одржи ред на часу, и римске војничке дисциплине?! Професорима су одузети сви механизми одржавања реда које су некада имали, а римска војска је имала сурове казне за изгреднике. Да нису имали челичну дисциплину, не би освојили тадашњи познати свет. Стари вук је заборавио да је Јудеја, земља у којој се радња дешава, била на граници Империје са територијом у којој су живела опасна племена, (данашња Арабија), па су онда и тамо морали бити добри војници. Уосталом, где су докази да је римска јединица у Јерусалиму била траљава и да би заспала или напустила место страже, а јединица на самој граници не би то урадила? Ови војници додуше нису били имуни на новац, али то је већ тема једне друге приче за наредне часове …
  2. Да, у крађу се не иде „на јуриш“. Хипотеза то и каже: украли су тело да би могли показивати празан гроб и причати да је Христос васкрсао. Значи, план је постојао ако прихватимо хипотезу. Међутим, начин извршења крађе је крајње нелогичан! Ако им је циљ да уклоне тело, што су скидали завоје? Да би носили наго тело? И још сели и слагали завоје? Па то ни један лопов никад није радио! Горе негде сам поставио питање, чини ми се Јелачићу, да ли је гледао било који филм где је сцена преметачине и крађе у кући; лопови све испреврћу, нађу што траже, и што пре оду, јер свако задржавање повећава могућност да буду ухваћени. Ови лопови (апостоли) су онда неки нетипични лопови. А то је онда већ нагађање, а тиме се не бавимо. А да не причамо да они нису имали храбрости ни да изађу из кућа у које су се сакрили, а камоли да изведу једну ризичну операцију каква је уклањање тела испред носа римских војника!
  Ево мојих размишљања на Славољубове претпоставке. Додајте и ви нешто, па да правимо закључак. 🙂

  И да, ваљда ћемо видети и неки коментар Милице, Катарине, и других девојака?

 25. a zasto ja moram uvek da ***** uz vetar (narodna izreka kada neko radi nesto totalno besmisleno, nemojte se ljutiti 🙂 ) ? kada svi lepo kazu jedno, ja pokusavam da ih ubedim kako to nije tako, a samo da znate kako je tesko braniti nesto u sta ni sam ne verujes 🙂 .

  nego da se vratimo na temu. od profesora smo dobili klasican profesorski odgovor, tj. ponavljanje vec recenog, niste uopste (osim na mestu gde sam u obzir uzeo realnu neodgovornost vojnika) moje argumente uzeli u razmatranje, pa cu ih ja malo pojasniti:

  1. vojnici: ako se ja dobro secam istorije 20-ak godina pre isusove smrti desava se bitka u teutoburskoj sumi (gde stradaju 3 legije!); tih godina rim je vodio borbe na zapadu, invazija britanije (s kojim legijama?); istina je doduse da su oni imali problema na istoku sa partijom (sasinidi), ali zanimljivo je da je zatisje na tom frontu trajalo, pogadjajte, bas za vreme hristovog zivota i jos 30-ak godina posle njegove smrti, odnosno nekih 60-ak godina; ratovi sa arapima su se desili tek u 7. veku…. malo sam nasiroko otisao, ali to cisto da pobijem ona vasa opasna plemena u danasnjoj arabiji 🙂 . zatim imam i ja za vas pitanje, odakle vama dokazi da vojnici nisu bili neodgovorni ? dakle, i moja i vasa hipoteza se zasniva iskljucivo na pretpostavkama. verovatnoca da su vojnici bili ovakvi ili onakvi je fifti fifti i tu nema sta, niko nema dokaze, a sledeci onu “u svakom zitu ima kukolja“, mi mozemo samo da nagadjamo.

  2. ovde ste se toliko izrokali profesore da ne znam odakle da pocnem. pre svega, pozivate se na filmove, pa zar najbolje kradje su radjene na taj nacin sto lopovi upadnu, sve isprevrcu i pobegnu, ili tako sto udju sa unapred smisljenim planom. u ovom slucaju, ja sam vam dao neka moja razmisljanja, a to su:
  a) VREME IH NIJE OGRANICAVALO JER SU VOJNICIMA DALI NPR. NESTO DA POPIJU ILI POJEDU OD CEGA COVEK ZASPI, LUPAM NARAVNO (smatram da nema potrebe da objasnjavam na koji nacin su to uradili, samo malo ukljucite mastu, pa gledali ste filmove zaboga 🙂 )
  b) ZAVOJI (slozeni) SU VAMA NAJVECI ARGUMENT U ODBRANI. ZAR APOSTOLI NISU MOGLI PREDVIDETI TO KLJUCNO MESTO, PA POSLOM KOJI TRAJE MAKSIMUM 10 MINUTA JEDNOM ZAUVEK ZATRLI TRAG SVOJOJ KRADJI. KO KAZE DA ZAVOJI NISU DONESENI I NAMERNO OSTAVLJENI, KO KAZE DA SU TO BAS TI ZAVOJI KOJI SU BILI NA ISUSU?
  c) PONOVO DOKAZI…. A GDE SU VAMA DOKAZI DA JE BILO SUPROTNO? RECI CETE JEVANDJELJE, OK, ALI TU SLEDI MOJE TRECE PITANJE NA KOJE NIKO NIJE NI POKUSAO DA ODGOVORI:

  3. da li bi moglo biti (da je recimo samo na tom mestu u celoj bibliji, sto opet opravdavamo tim da je ovo mozda i najvaznije mesto u bibliji) pisac (ili pisci) namerno od nas sakrio istinu i cak i da zavoji recimo nisu bili slozeni namerno tako stavio, vodjen idejama koje sam ja gore naveo? ovo je sada vec ozbiljna tema, nadam se da se bog nece ljutiti na mene sto ovakve stvari mi uopste padaju na pamet 😀

  e sada najbitnije, dokazite suprotno 🙂 . ako 3. pretpostavku (tj. laziranje jevandjelja) ostavimo kao mogucu istinu, vama jedini dokaz (jevandjelje) propada sto dalje implicira da i vi i ja samo mozemo da pretpostavljamo sta je bilo 🙂 . a sto dalje implicira da niko ne zna istinu, sto dalje implicira da se ponovo vracamo na stvar VERE (i vas genijalan primer sa japanom, koji pretpostavljam da svakoj generaciji ponavljate 🙂 ) sto dalje implicira da ja ne verujem u sve ovo sto sam rekao, ali ne mogu suprotno da dokazem sto dalje implicira da sam degenerik, jer sam za ovo vreme mogao pola filozofije nauciti 😦 .

  gledajte profesore, i suvise teska tema za blog 🙂 . kuda ovo vodi uopste 🙂 ? ne znam ko je momak koji mi je odgovorio na onu krizu i da oni nisu imali kesa za podmicivanje, ali pohvala za njega. mada se i to kao i sve ostalo zasniva na pretpostavci (ja cu reci da su imali para, jer su vremenom stedeli za crne dane i niko nece imati pravi dokaz da to pobije) . kapirate o cemu govorim, smatram da nema kraja ovoj diskusiji, verovatno su i mnogo pametniji od nas o ovome vec pricali, pa da su oni resili ova pitanja do kraja, mi bi veronauku u skoli ucili ko marksizam nekada sto se ucio, ovako to ostaje sve na principu vere i licnog opredeljenja, kako ja smatram naravno 🙂 . mozda se i ja varam i mozda nisam u pravu, ne kazem, pogresi covek 🙂 .

  toliko od mene, ja kao i uvek kratak 🙂 . i jos samo jedno, nisam ja nikakav vuk, bolje me uporedite sa nekom pijanom zivotinjom ili nekom koja nikada ne spava, sova ili tako nesto, prikladnije mi stoje 😀 . salim se naravno 😉 . ae poz i vidimo se 🙂

  • Управо прочитах овај „есеј“ што је Славиша написао (свака му част, то се зове преданост 🙂 )… Баш то им и ја покушавам објаснити… СВЕ ЈЕ МОГУЋЕ-НЕМА ЧВРСТОГ ДОКАЗА да подупире иједну од теорија (претпоставки)…
   Ова 3. теза ме је баш заинтригирала…

   • Да има чврстих доказа који би побили ове теорије, ми о њима не бисмо ни говорили; а да присталице ових теорија иамју чврсте доказе у своју корист, данас нико не би веровао у Васкрсење, и хришћанство не би ни постојало. У праву си, нема чврстих доказа, али ајде да видимо после свега овога колико има доказа на којој страни, и колика им је вредност?

 26. Ајме Славољубе, нашара ми блог овим смајлијима па сад личи на циркуску шатру! 🙂 Прво да Ти честитам за одличан коментар; (чудо је та Википедија, свашта се сазна на њој: Теутобуршка шума, СасАниди, …) 🙂 Шалим се, лепо је видети да неко призива у помоћ знање историје, логике, и да зна то искористити у једној оваквој расправи. То и јесте предност гимназијског образовања; стекнеш широко образовање и способност да та знања користиш у разним ситуацијама.
  Е сад, да и ја кренем таксативно: 1. Можда сам нешто и написао што је већ речено, али ако јесам, то је са циљем да се расправа не расплине, да се држимо теме, и да скренем пажњу на кључне ствари. Не знам зашто би то био класичан професорски одговор?!? Чини ми се да ја не прекидам расправе понављањем раније датог одговора, него баш допуштам расправу док год је то могуће. А кад нешто понављам , то радим јер мислим да претходно изречену тврдњу ученик није схватио. Можда грешим, али ајд да то оставимо за неку другу прилику, или другима да то процењују. 2. Племена, преци данашњих Арапа су и тада живели у Арабији, и као и сви нецивилизовани народи били су опасни; немој мислити да историја Арабијског полуострва почиње са Мухамедом. 3. Тамо где ме Ти оптужујеш да сам се „изрокао“ (претпостављам да то значи „напричао глупости“), ради се о том да Ти ниси разумео шта хоћу да кажем: Опис празне гробнице у којој су сложени завоји упућује нас на закључак да се није радило о лоповима, јер лопови не би одмотавали тело, а и да су одмотали из неких неразумљивих и непотребних разлога, не би савијали завоје. Лопови би побегли оставивши све, јер им је најбитније да што пре оду са места које је за њих опасно. Овде не знам шта више да понављам, јер не могу бити јаснији него што сам. Претпоставка коју износиш, да су апостоли намерно савијали завоје да заметну траг и унесу забуну, сувише је невероватна да би била истинита. Па за све то је било потребно планирање од бар неколико недеља, а Христово хапшење, суђење, распеће, смрт и сахрана су се издешавали за један дан, дан у којем су се апостоли разбежали у страху за сопствени живот! То је, а не оно што си Ти навео, главни доказ немогућности крађе од стране апостола! Њихово психичко стање – стање уплашености, страха, код неких и кајања, учинило их је неспособним за било какву акцију, а камоли за један подухват попут крађе тела, за који, признаћеш, треба велика храброст. Понављајући ово, желео сам, и сад то чиним, да скренем пажњу на размишљање о томе да ли су апостоли били способни за крађу? 4. Једино што ми се не свиђа у Твом писању је оно кад доводиш у сумњу веродостојност Јеванђеља; оно нам је у овом случају једини извор за расправу; ако њега одбацимо, онда можемо тврдити да Христос уопште није ни постојао, а ако и јесте, да није имао 33 године кад је убијен, већ 54, да то није био петак већ среда, да га нису сахранили близу Голготе, већ у оближњем Витлејему …, а онда се губи смисао даљег сучељавања мишљења. Зато се на старту мораш определити да ли Јеванђеља признајеш за извор или не. Додуше, не кривим Те јер ниси био на часу са информатичарима кад смо ми тај проблем решили.
  И ето, као што и сам кажеш, нема краја овој дискусији која се стварно, у праву си, води 2000 година. Све су ове аргументе људи претресали већ безброј пута. И можда је највећа вредност свега што си написао баш ово: „ …ovako to ostaje sve na principu vere i licnog opredeljenja“ То ће бити, надам се, закључак ове теме блога, али наравно, тек кад претресемо све аргументе (ово кажем јер мислим да информатичари нису још испуцали све аргументе за и против – видиш да смо Ћомија тек сад заинтригирали за неки детаљ. 🙂 Ова тема на блогу и има као циљ да нашу веру проверимо кроз призму логике, знања, и да видимо у којој је мери и шта прихватљиво, као и да видимо на чијој страни има више аргумената. Стварност Васкрсења неће бити умањена нити увећана тиме што ми нећемо решити проблем, и потпуно побити или прихватити неку од ове три теорије. Да те три теорије немају неку вредност, бар као могућности, оне не би ни постојале већ 2000 година. Али ми православни хришћани, као што си и сам рекао, нисмо марксисти па да без поговора прихватамо све што нам се каже, већ напротив, имамо дужност да „испитујемо писма и … проверавамо духове“, као што каже апостол. А онда да изводимо неке закључке. Наравно, полако и поступно.

 27. evo kako pade mrak, tako se ja vratih na ovu zanimljivu temu, kada ono, imam i sta da vidim 🙂 .

  ovog puta cu stvarno probati da budem sto kraci, jer sto dalje odmice, sve mi se vise cini da smo mi pouku iz svega ovoga izvukli, tako da je sada sve na vama da zakljucite ovu temu sa par lepih recenica 😀 . ili cete mozda ostaviti djacima da sami napisu sta su izvukli kao pouku, to je vise u vasem fazonu 😀 ….. mada naravno poznavajuci i vas i sebe (a cini mi se i ovi momci koji su u poslednja 2 dana nesto pasivni), da nam bog da jos 2000 godina zivota, mi bi bili u stanju jos toliko da diskutujemo o ovome, bez da iko popusti, sto znaci nismo tvrdoglavi 🙂 .

  nego, ovako:
  1. hvala na cestitkama, potrudio sam se 😀 . ima tu i znanja ponesenih sa casova istorije, ima nesto i sa vikipedije, ali verovali ili ne najvise u vezi rima znam sa igrice 🙂 . eto jos jedan dokaz da se kroz igru najbolje uci, a odmah da se nadovezem, sve pohvale i za vas, ovo je sjajan metod za ucenje sto ste uveli, meni se mnogo svidja.

  2. profesorski odgovor je nesto sto dozivite kada vam odredjeni profesori predaju u gimnaziji (da ne imenujem ponaosob, reci cu samo da im je predvodnik jedna profesorica, ime joj pocinje na , a zavrsava se na , a prezime na , a zavrsava se na ) 😀 . morao sam i vas malo cimnuti, zeleo sam sto ostrije odgovore, da se jos malo zakuva 🙂 …. i da, ne bojte se, ne spadate vi u tu grupu profesora, vi ste bas kul 😉 😀

  3. sto se tice arapa, ima tu istine i u vasem izlaganju, ali sami ste rekli “necivilizovani narodi“. dakle, zar onda vojska, kako vi kazete “celicne discipline“ i u tom trenutku tehnoloski najrazvijenija, ne bi lako izlazila na kraj sa njima, jednom ruljom sa mnogo nizim nivoom organizacije nego rimljani.
  germani uspevaju da pokore rim usled mnogo mnogo vise faktora koji su im sticajem okolnosti isli na ruku, ali to je neka druga tema, predlazem da je iskljucimo iz dalje rasprave.
  na kraju krajeva, ako uzmemo jevandjelje kao nesto iz cega jedino mozemo donositi zakljucke, dolazimo do konstatacije da mi uopste nemamo informaciju ni da li su cuvari bili revnosni ili nisu bili revnosni, dakle, sve se svodi na to da su sanse i za jedno i za drugo 50:50

  4. ono sto mi malo nije licilo na vas odgovor je onaj gde kazete da je neverovatno da su apostoli izvrsili kradju po mojoj pretpostavci.
  ovaj deo mi je tek sada postao posebno zanimljiv, jer mi je, citajuci vas odgovor, na um pala nova ideja.
  vi rekoste da su oni bili uplaseni, u strahu za sopstveni zivot. tu mi pade na pamet ona izreka „davljenik se i za slamku hvata“. da pojasnim, zasto ne bi bilo da su apostoli u ocajanju i totalnom haosu krenuli u pljacku pa sto se kaze „kud puklo da puklo“. meni je pao plan pljacke na pamet za 2 sekunde, a vi kazete potrebne su nedelje… pa zar nije da kada dodje stani-pani covek dobije neku nadljudsku snagu i inspiraciju, seti se necega cega se ne bi setio ni u ludilu. a u ovoj situaciji ako nije bilo vremena za planiranje, recimo da su oni sa samo idejom kradje krenuli i rizikovali, jer im je to bio mozda jedini izlaz iz cele situacije, propali bi i ovako i onako. jer da isus nije vaskrsao, cime bi se oni bavili, njihov zivot bi verovatno dalje bio, ako ne zavrsen, onda na veoma niskim granama. tako da, po meni, sasvim je moguce da su oni to uradili u jednom ocajnickom pokausaju, rizikovali zivote jer oni vise nisu imali nikakvu vrednost u tom trenutku, a rizik im se na kraju isplatio. naravno, nigde nemamo dokaz za to, ponovo pretpostavke 🙂 .

  5. sto se tice verodostojnosti jevandjelja tu ste u pravu. ja sam rekao da mozemo uzeti u obzir da je jevandjelje samo na tom mestu u odstupanju od istine, ali ajde, izostavicemo tu pretpostavku jer tako mozemo na svakom spornom mestu reci da je jevandjelje jos samo tu u odstupanju od istine, a sve dalje onda, sto vi kazete, vise nece imati smisla.

  6. a sada nesto novo: ko je slagao zavoje ako je isus stvarno vaskrsao 🙂 ? ovo je takodje veoma bitno, isus se probudio iz mrtvih, slozio zavoje i otisao na nebo ? ili je mozda andjeo slozio zavoje dok je isus kulirao sa strane ? salu na stranu, ali po meni takodje bitno pitanje, na koje ne mogu ni da naslutim odgovor 🙂 !

  sva sreca pa sam se potrudio da budem kratak 😀 ! laku noc i vidimo se sutra 🙂

 28. Тачке 1 и 2 не треба коментарисати, а у тачки 3 се једино не бих сложио да су шансе пола – пола. Мислим да је вероватноћа ипак много већа за тврдњу да су војници били ревносни. Тачка 4 би имала смисла само ако су апостоли били неки богаташи који су уз Христа зарађивали паре, па им сад све пропада Христовом смрћу. Али они ништа не губе, јер су углавном били сиромашни рибари. Њихов страх није био за губитак посла па да се одлуче за акцију крађе, већ за физички живот; читај мало и јеванђелску причу о јављању васкрслог Христа путницима у Емаус, па ћеш боље схватити каквог су расположења били Христови следбеници тих дана: апатија, страх, разочарење, јер нису схватали да ће (то јест да је већ) Христос васкрснути. Тачка 5 не треба коментар, али у тачки 6 си као она крава која на крају муже проспе пуну канту млека! Не могу да верујем да постављаш то питање! Наопако, добро је да није никад долазио инспектор за веронауку на час у Твоје одељење! 🙂 Да си њему поставио ово питање, ја бих добио моментални отказ! 🙂 Пошто не могу да дођем себи од шока, не могу ни да Ти одговорим, па препуштам информатичарима да Ти кажу ко је савио сопствене завоје пре изласка из гробнице. 🙂

 29. e ovako, danas cu veoma kratko, jer mi se bas spava:

  sto se tice onih vojnika i sto vi smatrate da su vece sanse za ovo ili ono je totalno neosnovano (i matematicki i istorijski), cak naprotiv. ja vam dam kompromisno resenje (prst), a vi bi celu ruku, c c c, nije lepo biti halapljiv 🙂 .

  sto se tice ove vase teorije u vezi sa bogatim apostolima, iskreno, cak ni tu nisam siguran da ste u pravu, ali oko jednog se obojica moramo sloziti, da 10 ljudi bacite u neku situaciju, svakog nezavisno od drugih, 100% bi sve i jedan drugacije odreagovao, tako da ni ovde mi nemamo dokazani odgovor, jer ne znamo njihov nacin razmisljanja. meni je i dalje logicnije onaj, a vama ovaj nacin i mozemo ovako do bozica i da se nista ne promeni u misljenjima.
  e sada ono bitno, ova prica iz jevandjelja ima neku crtu koja, na neki nacin, totalno pobija ovu hipotezu, a ja sam tek danas saznao za nju 🙂 . necu govoriti nista o njoj da bi je procitali i ostali ucesnici rasprave, mogu samo da kazem da je mnogo zanimljiva 🙂 …
  naglasicu takodje ono sto smo danas konstatovali u kolima, da apostolima pojam vaskrsenja nije bio stran s obzirom na vaskrsenje lazara. necu ni ovde nista dalje komentarisati, mi smo danas dosta se o tome ispricali, pa cu i ovde ostaviti malo lufta 🙂 .

  a na ovaj vas vickasti pokusaj da izbegnete odgovor na pitanje imam samo jedan komentar „spram grada (profesora) i kapija (ucenici)“ 😀 . ja i dalje ocekujem odgovor 🙂 …….

 30. И ја очекујем да Те информатичари поуче … 🙂

 31. …cekam 🙂

 32. Нема нико воље да чита оно горе…

  Драгане, ако Ти немаш, неки имају … А ђаци су.

 33. Tekstovi nisu udavili… 😀 Ne slazem se sa Slavoljubom i sa Comijem (Milanom)… Kada bi vama zapretili smrcu mislim da bi bili odgovorniji od rimskih vojnika. Slazem se sa verouciteljem. Psihicko stanje apostola posle Hristove smrti je bilo krajnje nestabilno. Koji to treba biti preobrazaj da bi se oni usudili da odu do groba i ukradu telo? Svi znamo da su se razbezali. Osim toga i da su dosli KOJI NORMALAN COVEK BI ZA VREME KRADJE ODMOTAVAO TELO? Profesor je na casu da sjajan primer: Da li kada bude provala u kucu, lopov i pospremi posle kradje? Mislim ima vremena pa mu se moze… Interes bi im bio da sto pre uzmu telo i pobegnu…

 34. I da jos dodam… Slavisa ne znam da bi bas apostoli znali da im daju nesto sto uspavljuje, ipak su oni bili neuceni ljudi. Tako da je gotovo ne moguce da su ih oni uspavali.

  Da rezimiramo:
  argumenti protiv 1. hipoteze
  -Psiholosko stanje apostola
  -Odmotani zavoji
  -Odgovornost Rimske vojske

  Argumenti protiv 2. hipoteze
  -Probadanje Isusa kopljem i pri tome pocenju da teku „krv i voda (lifna)
  -Isus nije Chuck Norris, jer bi samo Chuck te muke preziveo 😀

  Argumenti protiv 3. hipoteze
  -i nema bas nekih jakih argumenata 😛
  -ali o5 i da su halucinirale, sta je bilo sa vojnicima? Da li je i to sto oni spavaju deo halucinacije? Kao i otvoren grob? I ako jeste halucinacija sta se desilo sa telom?

  Neka jos neko nesto doda ako ima pa da upotpunimo ovu prepirku 🙂 i da ocekujem od Milana i Slavise da u kratkim crtama napisu argumente zbog kojih misle da su hipoteze tacne. Hvala u napred. 😀

 35. Додатак:

  Укратко, завршили смо! 😀

  • Јесте, завршили смо ми. А сад ћемо видети шта ће написати други – општи смер, друштвено – језички, економци. Нека читају све ово, па им тек онда ништа неће бити јасно. 🙂 Шалим се, мислим да смо исцрпли тему што се тиче аргумената, и сада на часу можемо да направимо неки закључак, попут овог који је оставио Милан Новаковић.

 36. crko sam dok sam procitao sve ovo!!!
  1.znaci apostoli dolaze usred noci i sklone kamen uzmu telo vrate kamen i odu, zavoje ste rascistili vec. sve ovo oni mogu da urade samo ako strazare uspavaju ili potplate. to da su se vojnici napili manje je verovatno ,jer verovatno nisu imali kad i gde jer su momentalno postavljeni na duznost. ova hipoteza bi trebala da otpadne jer oni nisu bili neki vracevi ili nesto drugo, bili su siromasni i pobegli su cim su vojnici dosli po Isusa, ukratko bojali su se za svoj zivot. ako bi hteli da ih potplate morali bi biti sto posto sigurni da li bi strazari prihvatili njihov novac i pustili ih da uzmu telo a da ih ne ubiju, a to nije bio slucaj.
  o drugoj hipotezi cu napisati nesto malo kasnije………

 37. 2. e ovako
  Isus posle višednevnih muka, bez hrane bez spavanja biva razapet na krst. posle nekoliko sati mučenja on kako hipoteza kaže pada u stanje kliničke smrti vojnik ga probode kopljem iz njega izcuri limfa i krv oni ga skinu sa krsta zamotaju i stave u pećinu. posle svega ovoga pa neznam od čega da je napravljen ne bi mogao da preživi!!! čovek može da izdrži oko desetak dana bez hrane 3=4 dana bez vode, pritom iz svih njegovih rana curi mu krv pa iskrvario bi za to vreme a pogotovo posle probadanja kopljem. a još posle toga da ustane sav normalan i odšeta neprimećen… hahaha ova je definitivno najneverovatnija!!!!!!!!!!!!!!

 38. 3. ako im se Hristos privideo onda je u grobu moralo ostati Hristovo telo prema teoriji, zar ne? a pošto je grob bio prazan prema ovoj hipotezi logično je da je ili ukraden ili vaskrsao, a pošto smo krađu već razjasnili onda je i ova hipoteza rešena. ako neko halucinira halucinira sve dok ne dodirne nešto a jedan od apostola je dodirnuo Isusa pa u slučaju halucinacije ne bi ga više video, a pošto je i osetio nešto to je čvrst dokaz da je živ.

  !!!!!!!!!!!!!HRISTOS JE VASKRSAO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  e sad me zanima nešto drugo a to je biblija!!!
  čuo sam da je u 1. 2. veku nove ere napisano puno jevanđelja a da je crkva uzela samo neka koja su joj odgovarala a da su brojna jevanđelja spalila među kolima i jevanđelje Marije Magdalene i mnogih drugih apostola u kojima se govori o Isusovim manama i tako nečem nisam sve zapamtio. da li bi ovo mogla biti istina? i onda opet možemo sagledati dve strane a ne samo jednu. i za ovo postoji mogućnost!!! dolazimo onda do pitanja da li je biblija pouzdan izvor!!! verovatno postoje mnogobrojni spisi koji nisu sačuvani 😀

  • Лазаре, лепо си прокоментарисао. Твоји коментари су такође једна врста закључака ове наше расправе. Што се тиче читања свих претходно постављених порука, знам да си се помучио да их прочиташ и потрошио доста времена, али верујем да си нешто и научио, и да не жалиш због тога? Уствари, Ти нам кажи да ли то време читања сматраш пропалим временом?

   А Твоје питање ће ускоро бити посебна тема, на часу, али и овде на блогу.

   • naravno da to ne smatram izgubljenim vremenom. moglo se i nešto naučiti iz istorije logike i drugih oblasti tako da sam zadovoljan vremonom provedenim ovde!!! ideja je super i nadam se da će biti više ovakvih tema za razmatranje.

  • Гледао сам (око Божића мислим да је било) емисија баш о томе као мане Исусове и разне остале глупости, наравно на Б92, ко би то иначе давао у време Божића, да је постојало јеванђеље Марије Магдалене па чак и Апостола Павла, а наравно то су све потврдили амерички научници…Па су говорили како је имао жену, па не знам ти нија шта све…биће занимљиво ако о оваквим стварима будемо знали више 🙂

   • Наравно, таман је Лазар поставио питање слично Твоме, па ћемо то ставити као једну тему, а на часу нам је свеједно на реду прича о Светом писму, па ћемо тад и расправу о томе овде на блогу.

 39. Evo da stavim i ja neki novi komentar. Postoji dosta pokusaja da se smanji to Hristovo velicanje, i da se dokaze da nije bio savrsen. Ali to nije jedini segment biblije kod kojeg dolazi do pojavljivanja nekih drugih infomacija ili dezinformacija. Do toga dolazi zbog pogresnog tumacenja Biblije. Citava prica o „Svetom Gralu“, „Svetoj krvi“ na neki nacin probudi u osobi sumnju u ono sto Biblija kaze, pa cak i kada covek sedne i malo razmisli shvati da bi te price mogle biti tacne… Cela apokalipsa je pogresno protumacena na pogresan nacin u filmu „Digitalni andjeo“. Jedva cekam da o ovome krenemo pricati na casu. Zanimljiva tema kojoj treba posvetiti paznju. 🙂

 40. Novakovic M.:
  verujem da si procitao sve komentare, ali ocigledno samo kao novinski clanak, vidi se da se nisi dovoljno udubio u sve argumente, jer da jesi ne bi napisao iste stvari koje si napisao na pocetku rasprave, dok ja jos nisam ni bio ukljucen.
  profesor i ja smo se bazirali na prvu hipotezu i odgovori na sve tvoje argumente vezani za nju ti se nalaze gore, pa ako te zanima ti se potrudi. kada bi sada pokusao da sve te argumente pobijes radio bi isto ono sto je profesor radio 3 dana i ne bi zavrsio jer, kao sto sam vec rekao, ta dilema nije resena 2000 godina, pa nece ni za jos 3 dana. i ako dobro pogledas videces da i posle svih argumenata sa obe strane, pitanje je ostalo ne reseno. to je sustina svega, da ti verom prihvatis neke stvari ili ih odbacis, ako ne verujes. ja verujem, ali sam samo dao neke ideje sta bi se moglo desiti.
  ja se izvinjavam sto malo kasni odgovor, nisam posecivao blog par dana, bio sam pijan 😀 . ae poz

 41. Hipoteza 1:

  Ako je doziveo klinicku smrt, kako se onda pojavio pred ljude, bez ijedne rane?

  Hipoteza 3:

  Ako je bila u pitanju halucinacija zasto nije prestala kada je neverni Toma dotakao Hrista(halucinacija prestaje kada se dotakne telo)?

  • Кратко и јасно дат одговор на трећу хипотезу.

 42. JA ovde nemam ništa da dodam! Sve je napisano u komentarima, a i glava me zabolela od čitanja, pa tako da nemogu ničeg da se setim korisnog! 😀

  • Не могу се пише одвојено. 🙂 Попиј кафетин.

 43. Sonja Đordan
  pitanja

  Hipoteza 1:

  Ako je doziveo klinicku smrt, kako se onda pojavio pred ljude, bez ijedne rane?

  Hipoteza 3:

  Ako je bila u pitanju halucinacija zasto nije prestala kada je neverni Toma dotakao Hrista ( halucinacija prestaje kada se dotakne telo) ?

 44. Slavisa, ja sam samo rezimirao sve. Ukratko napisao argumente koji mogu da odbace hipoteze. Nista vise. I ja znam da se hipotoze ne mogu odma resiti, niti ce u skorije vreme bas zbog toga nema dovoljno jakog dokaza. Samo sam trazio od vas (tebe) da ih i vi (ti) rezimirate/ras i da vidimo koja mogucnost je verovatnija. Jer tvoje tvrdnje su sve zasnovane na „A STA AKO SU…“ a nasi argumenti su cvrscti od tvojih posto mogu biti pronadjeni u samoj bibliji…

  • 🙂

   • Добро си приметио, Милане, да бранитељи тврдње да је Христос васкрсао имају бар неке доказе – текст Новог завета, док они који покушавају да докажу да није васкрсао, немају ама баш никакве аргументе сем претпоставки типа „а шта ако …“. Славољуб је у праву у толико што каже да се ни вера у васкрсење, нити тврдња да Христос није васкрсао, не могу аргументима, чињеницама, доказати. То може бити и један од закључака наше расправе, једна ствар коју смо научили: Христово васкрсење се прихвата ВЕРОМ, а делимично и разумом.

 45. Мислим да је хипотеза о крађи Христовог тела бесмислена,нетачна.Јер нам речи светих апостола у Библији казују другачије.Као што знамо апостоли су се били разбежали кад су ухапсили Христа,на Христовом распећу био је присутан само апостол Јован.Код улаза у гроб је била постављена стража, а Библија нам казује да је анђео Гаврило разнео камен којим је био затворен гроб.Када су мироносице дошле Христос је већ био васкрсао….

 46. naravno, kao i sve ostale pretpostavke sto se zasnivaju na “a sta ako su…“ jer da ne pocinju tako ne bi se zvale pretpostavke.
  ono na sta sam ti ja dao kao zamerku ti si samo ponovio, svi ti argumenti sto si ih ti gore naveo su dovedeni u sumnju kroz te “a sta ako su…..“, odnosno pretpostavke.
  za sve za sta se moze reci “a sta ako je….“ znaci da postoji odredjena sumnja da nije tacno, a ti sto si trebao da uradis je da pokusas da upravo te sumnje otklonis, a o tome ti pricamo juric i ja, da to ne mozes uciniti, jedino sto mozes je da verujes…..

  i mogli bi zakljuciti temu, nije vise zanimljivo kada niko osim comija (koji je neaktivan) i mene nece da stane u protivnicku stranu, ovako smo sve vec isfurali, sta god dalje kazemo bice ponavljanje. malo smo se diskutovali, ja pobjedio 🙂 i to je to 🙂

 47. nisam naglasio, predjasnji komentar je upucen Novakovic M.-u, cisto da se zna, mada je to ocigledno 🙂

 48. Odma da odgovorim… Samim tim sto su te pretpostavke pocinju sa „a sta ako“ su jako klimave. Mi imamo mnogo cvrsce podatke u Bibliji, jer su tamo opisana sva desavanja nakon raspeca. I ja znam od pocetka da se sumnje ne mogu upotpunosti ukloniti, ali se uz pomoc gore navedenih argumenata mogu dobrano potuci. I ja ne pokusavam da pobijem hipoteze nego samo branim ono u sta verujem.

  1. put se slazem sa tobom Slavisa, dosta je rasprave o ovome. Zelim neku novu temu. 😛

 49. sada vise ni ti ne znas sta hoces…. da pobijes hipoteze ????
  a sto se tice sigurnosti hipoteza, dok ne dokazes suprotno meni nece biti klimave…. a to nemoj raditi da ne bi morao kopirati komentare od gore i na kraju ces zavrsiti kao i juric.
  poenta ova 3, 4 poslednja komentara sto se raspravljam sa tobom je POGLEDAJ GORE, SVE JE VEC NAPISANO !

 50. Ti si rekao da ne mogu dokazati u potpunu tacnost bilo koje strane… jer nema apsolutno cvrstih dokaza… Dokazi ti da su hipoteze tacne…
  I necu da se raspravljam vise… Posto ovo ne vodi nicemu…

  • Момци, спавајте. 🙂 Сутра правимо закључак. Милане, нова тема је већ постављена , потражи. 🙂

 51. e hvala bogu pa si ovo napisao, valjda ces sada ukapirati:
  samim tim sto ja tebi ne mogu svoje misljenje dokazati, a ti svoje ne mozes biti 100% potkrepiti, mi smo u takoreci pat poziciji i tu, po milioniti put ponavljam, nastupa ono sto mi zovemo vera. i ja mislim da je ovim sve receno….

  a sa druge strane, sve ovo ipak ima smisla, jer sutra kada budes imao 30, 40 godina neces nespreman stupiti u razgovor sa nekim ko ce ti reci “taj vas isus je prevarant“ vec ces znati kako da se odbranis i time se sacuvas.

 52. Odlični ste!

 53. […] The busiest day of the year was January 31st with 198 views. The most popular post that day was Хипотезе о Христовом васкрсењу. […]


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

Категорије

%d bloggers like this: